România a depășit pragul psihologic de 3.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi. Care a fost reacția autorităților? Impunerea unui set de restricții, începând cu închiderea interioarelor restaurantelor, cafenelelor sau barurilor. Care este reacția românilor? Refuzul categoric al unora dintre noi de a purta masca sau de a crede în noul coronavirus. Care este reacția medicilor? Nu mai avem mult până să devenim o a doua Italie a Europei (vorbind despre Italia de la începutul pandemiei în Europa).

În așteptarea unei scăderi a numărului de noi cazuri zilnice, ne-am confruntat cu o explozie de infectări, care aproape blochează activitatea unităților suport COVID-19.

”Mă așteptam la o asemenea creștere. Am avut un record de peste 1.700 de cazuri în urmă cu două săptămâni, după care am revenit în jurul a 1.500 de infectări pe zi. De o săptămână vedem aceste 2.000 de cazuri zilnic, deja nu mai este o întâmplare”, a explicat dr. Emilian Imbri, managerul Institutului "Victor Babeș", pentru wall-street.ro.

De asemenea, dr. Imbri a precizat că o oprire a acestei creșteri nu este posibilă imediat.

Nu e ca și cum am apăsa pe un buton, iar cazurile nu mai apar. E nevoie de timp, pentru ca regulile și respectarea acestora să își facă simțită prezența.

De asemenea, un alt motiv pe care medicul l-a invocat pentru creșterea numărului de cazuri este existența, pe scară largă, a transmiterii comunitare.

Oamenii nu se izolează cu toții, ignoră sfatul medicilor.

Același lucru este precizat și de dr. Beatrice Maher, managerul Institutul Național de Pneumofitziologie ”Marius Nasta”, care insistă asupra faptului că oamenii mint în continuare, nu spun adevărul în legătură cu oamenii cu care au intrat în contact sau cu locurile în care au fost.

Oamenii mint în continuare. Nu își recunosc simptomatologia, nu spun că au fost contacți direcți ai unui pacient infectat, merg la muncă, deși s-au întors din concedii și practic neglijează regulile de protecție. Acesta este principalul motiv pentru care ne confruntăm cu focare. Cât despre starea de urgență, aceasta va fi necesară când mortalitatea va depăși pragul critic.

De ce avem nevoie de noi criterii de internare

Lipsa locurilor din spitale îngrijorează la nivel național. În acest sens, dr. Imbri propune schimbarea regulilor de internare pentru pacienții diagnosticați pozitiv cu noul virus.

Cu oricât ar mai crește numărul de cazuri, tot e mult. E nevoie de revizuirea criteriilor de internare a pacienților Covid, dar și a modalității de evaluare a acestora. Cei cu simptomatologie ușoară pot fi externați. Aici trebuie să ajute și autoritățile, care trebuie să verifice respectarea carantinei de către aceștia.

În plus, medicul a mai spus că cei care au simptome ușoare pot fi internați în unitățile mobile sau în spitalul de la Pipera. Astfel, locurile din spitalele destinate pacienților cu forme severe vor rămâne libere.

Vezi și: STUDIU COVID-19: NU toți pacienții asimptomatici dezvoltă anticorpi împotriva virusului

Vor ajuta restricțiile impuse la scăderea numărului de cazuri?

Întrebarea care a generat și o serie de proteste în ultima vreme este dată de eficacitatea restricțiilor reimpuse. Sectorul HoReCa este din nou primul redus la tăcere, prin închiderea restaurantelor sau cafenelelor.

Ei bine, dr. Imbri răspunde hotărât că aceste restricții nu vor ajuta cu nimic la reducerea numărului de infectări, deoarece totul ține de comportamentul oamenilor.

Restaurantele funcționau după niște reguli, cu distanțare, cu purtarea măștii în locurile comune sau cu un număr maxim de persoane la masă. Dacă mergem pe terasă, care funcționează după aceleași reguli, iar după plecăm spre casă, în grup mare, fără să mai purtăm măști, la ce ne ajută închiderea restaurantelor?

Dr. Imbri vorbește despre situația actuală din Italia sau Spania, unde li s-a interzis, din nou, oamenilor să iasă pe străzi. Însă nici aceasta nu poate fi o soluție pe termen lung. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte masca de protecție.

Citește și: Dr. Beatrice Mahler: Nu suntem departe de situația Italiei de la începutul pandemiei

Nu este de vină nimeni că am ajuns în această situație. E ceva în neregulă cu informația transmisă.

Managerul ”Victor Babeș” insistă asupra faptului că greșeala majoră este la nivel de comunicare. Acesta susține că ”oamenii refuză să își deschidă urechile” când aud de reguli de protecție și că, efectiv, refuză să poarte masca.

Mergând pe stradă, putem vizualiza cum oamenii refuză să înțeleagă existența acestui virus. Chiar dacă sunt unii care poartă masca și în aer liber, pe trotuar, vedem tineri care își dau țigara unul altuia. Cum să nu fim martorii unor recorduri?

Dr. Imbri mai spune și că inexistența fricii este ceea ce îi îndeamnă pe mulți să ignore sfaturile autorităților, dar și ale medicilor. Medicul consideră că mesajul lipsei locurilor din spitale nu a fost comunicat într-o formă clară, care să fie percepută în același mod de către toți românii.

Nu avem cu toții un spital la îndemână.

Nu în ultimul rând, dr. Imbri a vorbit și despre democrația din România, care precum ideea lui Lenin despre comunism, este înțeleasă greșit.

Democrația din România face ca noi, medicii, să nu putem opri un pacient să plece din spital, chiar dacă încă mai prezintă simptome și e contagios. Tot democrația îi dă dreptul omului să infecteze pe altcineva și să răspândească boala.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.130 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Pe teritoriul României au fost confirmate 145.700 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri