Două studii recente au analizat relația dintre trăsăturile de personalitate și reacțiile la restricțiile instituite pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Cercetătorii au descoperit astfel că persoanele care posedă aşa-numitele trăsături din „Triada Întunecată” - narcisismul, psihopatia şi machiavellianismul – sunt mai puţin dispuse să respecte restricţiile sau să ia măsuri preventive.

Cele două studii care, combinate, au analizat peste o mie de persoane în Polonia, au tras concluzii similare în ceea ce priveşte legătura dintre trăsăturile de caracter şi respectarea restricţiilor impuse de autorităţi, scrie Newsweek.

Autorii primului studiu au analizat 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 78 de ani, în a doua jumătate a lunii martie – reprezentând a treia şi a patra săptămână de restricţii impuse de guvernul de la Varşovia.

Studiul a utilizat o combinație de instrumente de diagnostic existente pentru evaluarea trăsăturilor ”Triada Întunecată” și o „scară de încredere în sănătate” modificată pentru a evalua percepțiile oamenilor cu privire la COVID-19. În cele din urmă, cercetătorii au pus întrebări pentru a determina cât de dispuși au fost participanții (pe o scară de la unu la patru sau de la „cu siguranță nu” la „cu siguranță da”) să se angajeze atât în măsuri preventive, cum ar fi dezinfectarea mâinilor, cât și în măsuri de depozitare a alimentelor.

Cercetătorii au arătat că respondenţii care demonstrează trăsături din sfera ”Triada Întunecată” erau mai puţin dispuşi să ia măsuri de prevenție. Aceste persoane cred mai puţin în eficacitatea propriilor acţiuni, ceea ce „explică parţial” reticenţa lor la a lua măsuri preventive precum spălarea frecventă a mâinilor şi limitarea călătoriilor inutile în afara casei.

„Persoanele care au trăsăturile Triadei Întunecate par să fie preocupate de aspecte negative ale prevenţiei şi nu iau în considerare beneficiile acesteia”, au scris cercetătorii.

Al doilea studiu a fost realizat în ultimele două săptămâni din aprilie pe 263 de persoane din Polonia cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani. Autorii cercetării au analizat atât trăsăturile de personalitate, cât şi trăsăturile de personalitate „Big Five”- sociabilitate, compatibillitate, deschidere, conștiinciozitate și nevrotism. Au fost, de asemenea, măsurate percepțiile individuale asupra pandemiei COVID-19.

Rezultatele au arătat că nerespectarea măsurilor preventive a fost asociată cu narcisismul, psihopatia şi machiavellianismul.

Triada Întunecată este unul dintre termenii-vedetă ai psihologiei din ultimii ani. Conceptul a fost propus în 2002 şi se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice: machiavelismul (atitudine manipulativă), narcisismul subclinic (dragoste de sine excesivă) şi psihopatia subclinică (lipsă de empatie).

Autorii ambelor lucrări par să cadă de acord asupra limitărilor privirii trăsăturile ”Dark Triad” în explicarea răspunsurilor la măsurile COVID-19.

"Așa-numita personalitate întunecată nu este la fel de problematică în fața pandemiei, așa cum s-ar putea presupune. Cel mai important este ceea ce cred acești oameni despre coronavirus și despre adoptarea de măsuri preventive", a declarat Magdalena Zemojtel-Piotrowska, una din autoarele studiului.

Deși psihopații și narcisiștii pot fi mai puțin susceptibili în a respecta restricțiile coronavirusului, dovezile nu sugerează că tulburările de personalitate sunt de vină pentru lipsa distanțării sociale.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri