Relaxarea măsurilor de prevenire a extinderii noului coronavirus (COVID-19) în România a dus la o creștere a numărului de cazuri zilnice apărute până aproape de media înregistrată în aprilie, atunci când cifrele au explodat în preajma sărbătorilor pascale. Statisticile arată tot mai clar că România se află în pragul unui al doilea val coronavirus.

Numărul cazurilor noi apărute zilnic (media ultimelor șapte zile) este unul dintre principalii indicatori folosiți în întreaga lume pentru a evalua nivelul de răspândire al noului virus.

În România, miercuri (24 iunie) au fost raportate 321 noi cazuri, iar media ultimelor șapte zile este de 295. Pentru comparație, la vârful primului val coronavirus, s-au înregistrat maxim 523 cazuri pe zi, iar media pe șapte zile oscila în jurul a 370 cazuri.

Graficul de mai jos arată o tendință clară în ultimele săptămâni de creștere a mediei zilnice de cazuri. Totuși, se poate argumenta că situația este mai bună în prezent decât în aprilie, având în vedere că România înregistrează acum aproape același număr de cazuri precum la vârful crizei, deși restricțiile din prezent sunt mult mai reduse decât cele de acum două luni, din timpul stării de urgență.

Citiți și Popescu: Dacă lucrurile se mențin, nu deschidem restaurantele de la 1 iulie

Evident, numărul testelor efectuate poate influența semnificativ numărul de noi cazuri pozitive COVID-19. Și în această privință se observă o creștere apropiată de nivelul din aprilie. Variația foarte mare de teste realizate de la o zi la alta (de exemplu, peste 16.000 de teste pe 29 aprilie și doar 4.000 de teste pe 22 iunie) face însă acest indicator mai dificil de comparat. În ultimele săptămâni circa 2-4% din testele efectuate au avut rezultate pozitive.

Citiți și UE vrea să interzică călătorii americanii pe termen nedefinit, din cauza evoluției coronavirus în SUA

O evoluție îmbucurătoare s-a înregistrat la nivelul numărului deceselor zilnice înregistrate, care în prezent este clar mult mai mic decât la începutul crizei. Totuși, și în acest caz se observă o creștere în ultimele săptămâni (medie de 12 decese/zi în luna iunie).

Numărul de cazuri active (cazuri totale, minus vindecări și decese) este unul dintre cei mai relevanți indicatori pentru a evalua evoluția crizei COVID-19, o scădere semnificativă a cifrei având rolul de a indica o îmbunătățire a situației în România. Din păcate însă, cifra este în creștere ușoară, după o scădere majoră în ultimele săptămâni din luna mai și o stabilizare la începutul lui iunie. România are în prezent 5.880 cazuri active, comparativ cu 7.716 la finalul lui aprilie.

Citiți și MAE: 100 de români din localitatea germană Magdeburg au fost depistați cu Covid-19

Numărul cazurilor totale coronavirus în România a ajuns la 24.826. Cifra nu are o valoare semnificativă din moment ce aceasta va fi permanent în creștere. Pentru comparație, Ungaria a raportat 4.114 cazuri, cifră aproape identică Bulgariei, în vreme ce Republica Moldova a avut 14.714 cazuri.

Citiți și Peste 9 milioane de cazuri de coronavirus în lume

Toate datele menționate în articol sunt valabile la 24 iunie 2020.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri