26 Martie 2020

Director demisionar din sănatate: Va fi jale! Suprainfecțiile din spitale vor apărea



În ultimele zile, mulți medici au început să vorbească despre marile probleme ale sistemului românesc de sănătate, probleme doar de dotare, ci și de organizare și atitudine. Majoritatea medicilor au solicitat păstrarea confidențialității. Una dintre persoanele care a ales să vorbească este Ramona Ionescu, director demisionar al Spitalului de Infecțioase Brașov.

Căutată de Libertatea în urma demisie sale într-un asemenea moment, Ramona Ionescu a acceptat dialogul și își asumă poziția publică.

Infecționistul este acum acasă cu probleme medicale, ”starea sănătății mele este degradată de un an și nu-mi revin”, însă a decis să discute despre ceea ce ea crede că este ”marele pericol a ceea ce urmează”.

Pe fondul lipsei de discuții profesionale și științifice, spune medicul, pregătirea pentru pandemie a fost făcută pe bază de ”convocări” și ”lipsă de dialog”, ”nu pe discuții, ci pe raportări”, o problemă mare a societății noastre unde șefii dictează.

Așa s-a ratat, crede Ramona Ionescu, o pregătire mai bună, care să includă și ceea ce ea numește marele pericol în perioada care vine: infecțiile nosocomiale ”din spitalele noastre vechi”, unde au ajuns și vor ajunge bolnavii infectați cu coronavirus.

”Mie, la Brașov, n-au putut să-mi spună nici câte ventilatoare avem în județ. Am înțeles apoi, din presă, că sunt în România cam 1.300 la paturile ATI și încă 1.300 nu se știe unde. Oricâte ventilatoare am avea, vor fi prea puține”

”Ventilarea mecanică pentru COVID-19, în secțiile ATI, în condițiile multidrog rezistenței microbiene la antibiotice, descrise în mai multe studii făcute în spitalele noastre, reprezintă un risc major”

”Riscul major e de apariție rapidă a pneumoniilor nosocomiale bacteriene, de suprainfecție, aproape imposibil de tratat”

Ce se poate întâmpla, spune medicul, puteți citi în Libertatea.



Citeste si