10 Martie 2020

Alte trei persoane din București, infectate cu COVID-19. Una dintre ele lucrează la PMB



UPDATE: Alte trei persoane au fost confirmate cu COVID-19. Este vorba despre fiul, nora și nepotul bărbatului de 60 de ani confirmat ieri cu coronavirus. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că nora barbatului de 60 de ani cu coronavirus din București lucrează la PMB.

"Încă 3 persoane cu test pozitiv de coronavirus în București! Fiul, nora și nepotul domnului de 60 de ani, declarat aseară bolnav de COVID 19. Multă sănătate! Putere medicilor și asistentelor de la Spitalul Victor Babeș.

Anchetă epidemiologică a DSP, pentru persoanele cu care au intrat în contact, continuă.

Se impun măsuri sporite de dotare a spitalelor, Ambulanței, Smurd - ului, DSP cu toată aparatură și tratamentele necesare, igienă, dezinfecție, evitarea locurilor aglomerate, închiderea tuturor școlilor și grădinițelor până după Paște, interzicerea evenimentelor culturale, sportive, de orice natură.
Cooperare. Responsabilitate. Acțiune", a scris Firea pe Facebook.

Într-un clip video postat pe Facebook, Firea a precizat că femeia este în prezent internată în spital, alături de soțul și fiul ei, scrie ziare.com.

"Vreau să va zic că inclusiv noi, la Primăria Capitalei, avem o colegă care e nora bolnavului care a fost declarat aseară în această situație, că fiind un pacient Covid-19. În acest moment, e internată cu soțul și fiul sau, la Spitalul Victor Babeș.

S-au realizat toate testele, toate analizele și așteptăm în acest moment rezultatele. Am luat toate măsurile care se impun. Toți colegii săi au intrat de astăzi în izolare la domiciliu. Practic, nu au mai venit la serviciu.

Fac parte de asemenea din această anchetă epidemiologică și voi răspunde tuturor întrebărilor adresate de către reprezentanțîi DSP, iar în ce privește zona unde se află direcția în care lucrează doamna în cauza s-a făcut dezinfecție cu un aparat cu nebulizare, cu un dezinfectat de nivel foarte înalt", a anunțat edilul în filmare.

Firea a mai spus că în funcție de rezultate se vor lua "măsuri și mai serioase, așa cum trebuie să respectăm cu toțîi instrucțiunile stabilite la nivel mondial într-un astfel de caz".

Apoi, primarul a prezentat situația la zi a epidemiei de coronavirus, în Capitală.

"În București avem 3 cazuri confirmate de coronavirus. În funcție de rezultatele testelor epidemiologice vom vedea, până diseară, sau zilele următoare, care este numărul. În mod evident, din nefericire, acest număr va crește.

Avem 696 de persoane autoizolate la domiciliu în București. O veste bună: 220 de persoane au ieșit deja din izolarea la domiciliu; și 11 persoane care se află în carantină", a precizat edilul.

Referitor la situația din județul Ilfov, Firea a specificat: "167 de persoane sunt autoizolate la domiciliu, iar 254 au ieșit din izolare. Iată că sunt și vești bune".

Primarul general a subliniat însă că mulți români din Italia se întorc în țară, astfel că are mai multe propuneri pentru Comitetul pentru Situațîi de Urgență.

"Dar se așteaptă rezultatul acestor teste și în fiecare zi vin în întreagă țară, inclusiv în București și Ilfov, zeci, dacă nu sute de români care au muncit sau studiat în Italia.

De aceea, măsurile trebuie să fie foarte serioase și să le luăm toți în fiecare parte.

Prin urmare, propun Comitetului Național pentru Situațîi Speciale de Urgență următoarele măsuri:

- anunțarea suspendării cursurilor în unitățile de învățământ până pe dată de 21 aprilie;
- închiderea creselor și grădinițelor; nu cred că este suficient ce s-a anunțat ieri", a mai spus Gabriela Firea.

Ea a punctat că trebuie asigurat suportul pentru toate unitățile de învățământ, "astfel încât profesorii să poată să predea elevilor în această perioada pe suport online sau video".

"Este important să nu oprim educația, ci răspândirea coronavirusului", a mai afirmat primarul.

Edilul a mai susținut că are informațîi că școlile și grădinițele din anumite zone nu sunt încă închise, asta deși decizia de închidere a școlilor se aplică începând de miercuri, 11 martie, și nu de marți, 10 martie.

"Am informațîi că și în București și alte municipii în care sunt bolnavi de coronavirus, sunt în continuare deschise creșe, grădinițe și școli. Nu este bine. Acești copii nu au o igienă că un adult. Duc foarte frecvent mâna la gură, la nas, la față, și pot răspândi foarte ușor virusul.

Încă există sute de persoane în izolare la domiciliu despre care nu se poate ști care e testul rezultatului după perioada de izolare. Trebuie să mai avem răbdare, dar această răbdare să fie însoțită cu măsuri foarte stricte de igienă personală și evitare a locurilor aglomerate. Școlile și grădinițele sunt o sursă de răspândire a oricărui virus, mai ales a unuia de tip nou", a mai declarat Firea în clipul postat pe Facebook.

Totodată, ea a făcut apel la Guvern și Parlament să găsească soluțîi pentru părinți, astfel încât aceștia să își poată supraveghea copiii în perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

"De asemenea, în ce privește situația părinților care nu sunt înțeleși la serviciu - să își ia zile libere să stea cu copiii acasă - fac apel la Parlament și Guvern să existe reglementări prin care angajatorii să le permită legal acestor angajați să rămână acasă, să lucreze de la domiciliu, dar și să supravegheze copiii (...) Nu e o soluție să îi trimiți rapid, după câteva zile, la școală sau grădiniță. Încă nu s-a ajuns la vârful acestei epidemii. Nu cred că este cazul să amânăm aceste măsuri", a afirmat această.

În plus, primarul a lăudat măsurile luate de Guvern privind organizarea evenimentelor cu peste o mie de participanți și a punctat că această cifra nu se negociază cu organizatorii de evenimente.

"Observ faptul că deși reprezentanțîi Guvernului au fost clari și au luat măsuri bune în ce privește organizarea de evenimente, totuși, aceste decizii sunt privite că și cum ele sunt parte ditnr-o negociere. Când s-a anunțat în weekend că sunt interzise toate evenimentele la care participa peste o mie de persoane, foarte mulți organizatori s-au grăbit să se adreseze DSP-urilor, inclusiv DSP București, să solicite organizarea de evenimente cu 800 - 900 de persoane. Vreau să va spun cu toată resposabilitatea că pericolul este același!", a evidențiat Firea.



Citeste si