24 Septembrie 2010

Preturile caselor din apropierea Bucurestiului s-au topit cu 40%



Dupa ce in perioada de varf a pietei imobiliare, terenurile din apropierea marilor orase erau la mare cautare, in prezent investitiile in aceste zone nu s-au dovedit foarte profitabile. Preturile caselor din comune precum Corbeanca sau Otopeni au scazut cu pana la 40% in acest an, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

Dintre toate localitatile analizate in apropierea Capitalei, cel mai mult s-au ieftinit casele din comuna Corbeanca, spun cei de la imobiliare.ro. In aceasta zona, locuintele cu o suprafata de pana in 150 mp sunt scoase la vanzare pentru un pret cu aproape 40% mai mic decat cel practicat la inceputul lui 2010. In prezent, pretul cerut pentru o casa cu o suprafata medie de 150 mp este putin sub 123.000 euro, avand o valoare medie de 819 euro/mp.

Nici in comuna Pantelimon lucrurile nu stau mai bine. Pretul cerut pentru casele cu suprafata mai mica de 150 mp a scazut cu 18%, iar pentru cele a caror suprafata depaseste 150 mp cu peste 16%. In Pantelimon, o casa cu o suprafata de 150 mp poate fi gasita la un pret mediu de 83.250 euro.

„La fel ca in cazul apartamentelor, cele mai mari oscilatii ale preturilor au fost inregistrate la nivelul Capitalei si localitatilor limitrofe. Interesul pentru case a scazut simtitor, la nivelul intregii tari, desi pretul unei case la periferie este apropiat de cel al unui apartament in oras. Totusi, pentru aproape aceeasi suma de bani, cumparatorii par mai degraba interesati de un apartament cu o locatie buna decat de o casa la marginea orasului”, subliniaza Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

Si in Otopeni, pretul caselor a scazut in acest an, cu 9% pentru casele de pana in 150 mp si cu aproape 7% pentru casele de peste 150 mp. “Otopeniul se mentine printre cele mai scumpe localitati din jurul Bucurestiului, cu o valoare medie de 1.124 euro/mp pentru casele cu o suprafata de pana in 150 mp, respectiv 913 euro/mp pentru casele a caror suprafata depaseste 150 mp”, mai spun reprezentantii imobiliare.ro.

Aceeasi situatie se intalneste si in localitatile din tara. De exemplu, casele cu o suprafata de pana in 150 mp scoase la vanzare in apropierea Brasovului s-au ieftinit cu aproape 3% in acest an, pretul mediu ajungand la valoarea de 872 euro/mp. Mai mult, casele din Rasnov s-au ieftinit cu aproape 16% din luna ianuarie si pana in prezent.

Si in comunele din apropierea Timisoarei, pretul mediu pentru casele cu o suprafata mai mica de 150 mp utili a scazut de la inceputul anului cu peste 17%, in timp ce pretul locuintelor mai spatioase a inregistrat un declin de peste 10%, se mai arata in analiza portalui imobiliar.

Actionarul majoritar al imobiliare.ro (60% din actiuni) este fondul de investitii Broadhurst Investment LTD, administrat in Romania de compania New Century Holdings (NCH), care mai controleaza pe piata locala si retailerul online okazii.ro, potrivit datelor de la Registrul Comertului.



Citeste si