Mai multi investitori straini, in special britanici, au hotarat sa dea in judecata dezvoltatorii din Romania, dupa ce au platit avansuri pentru apartamente care nu au mai fost construite sau au depasit considerabil termenul de livrare, sustin reprezentantii firmei de avocatura Enescu & Cuc.
“Jumatate dintre clienti sunt din Marea Britanie, dar avem si din Irlanda, Olanda sau Statele Unite. Acesti investitori au platit avansuri de 20-25% pentru apartamente a caror constructie a fost intarziata sau chiar anulata. Cel mai afectat client este un investitor britanic, cu un portofoliu de aproape 30 de apartamente in mai multe proiecte rezidentiale din Bucuresti, un singur proiect fiind livrat, respectiv Rose Garden (n.r: dezvoltat de GTC in cartierul Colentina)”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Cuc (foto), partener al firmei de avocatura Enescu & Cuc.

Investitorul in cauza a mai cumparat apartamente si in proiectele Vitan Towers, dezvoltat de Platinum Group sau in controversatul ansamblu Planorama, dezvoltat de Euro Habitat in zona Doamna Ghica. Pana in prezent, au fost deschise noua cereri de insolventa a dezvoltatorului israelian Euro Habitat.

Motivele pentru care investitorii straini au decis sa dea in judecata dezvoltatorii din Romania difera de la depasirea termenelor de finalizare a constructiilor pana la anularea totala a proiectelor, fara posibilitatea de returnare a avansurilor, potrivit avocatilor.

Pe langa Bucuresti, investitorii si-au blocat banii si in proiecte rezidentiale din Brasov, Cluj si Arad.

Cel mai pesimist scenariu pentru acesti investitori este intrare dezvoltatorului in faliment, situatie in care este foarte posibil ca investitorii sa nu isi mai poate recupera nicio parte din bani. In cel mai optimist scenariu, dezvoltatorii vor ajunge la o intelegere cu investitorii, inainte ca litigiul sa avanseze.

“In cazul dezvoltatorilor de buna-credinta, care au avut de la inceput intentia de a construi si nu doar de a incasa niste bani, sunt sanse de intelegere. Exista insa si dezvoltatori care nu au inceput lucrarile sau chiar nu au obtinut autorizatiile de constructie, desi au semnat contracte si au incasat bani inca din anul 2007”, explica Mihai Cuc.

Avocatii sunt de parere ca legislatia din Romania este mult prea permisiva cu dezvoltatori imobiliari, care nu sunt obligati sa ofere nicio garantie inainte de a scoate la vanzare proiecte off-plan. “In multe tari din Europa, dezvoltatorii sunt obligati sa depuna in banca o anumita suma de bani, care sa acopere o parte din valoarea proiectului sau exista anumite cerinte legate de capitalul social minim”, a incheiat Mihai Cuc.

Citeste si
Ce trebuie sa stii cand semnezi contractul pentru cumpararea unei locuinte noi.




Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri