15 Octombrie 2007

Preturile de constructie la locuintele pentru clasa medie urca in 2007 cu 60%



Pretul pentru constructor la ridicarea de locuinte destinate populatiei cu venituri medii a inceput sa creasca in a doua jumatate a acestui an si poate ajunge la 800 euro/metru patrat la sfarsitul lui 2007, cu 60% peste nivelul de la sfrasitul anului 2006, informeaza NewsIn.

"Este vorba despre pretul pentru locuintele noi, cu finisaje modeste, destinate populatiei din clasa cu venituri medii si nu de despre locuintele de lux", a precizat vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, Victor Dumitrache. Acesta a adaugat ca un factor important care influenteaza pretul unei constructii este si timpul in care aceasta este realizata.

In plus, reprezentantii bancilor sustin ca pretul pentru locuintele in ansamblurile rezidentiale noi sunt eterogene si nu exista uniformitate la nivel de zona si pot varia intre 1.000 si 4.500 euro metrul patrat. "Acestea sunt preturile indicate de evaluatorii si de companiile imobiliare cu care Volksbank colaboreaza. Noi estimam ca preturile sunt in crestere deoarece pe fondul relaxarii conditiilor de creditare oamenii isi permit sa acceseze mai usor credite mari si sa cumpere astfel apartamente scumpe" a explicat directorul adjunct al diviziei de finantare a proiectelor imobiliare a Volksbank, Ana Dumitrache.

Reprezentantul bancii a mai precizat ca singurul blocaj care poate interveni in piata imobiliara in urmatorii ani ar putea fi daca oamenii nu isi vor mai putea permite sa plateasca preturile de constructie si marja de profit a dezvoltatorilor de proiecte in contenxtul acestei scumpirii continue, cu toate ca exista cerere de locuinte.

"In Romania sunt livrate 1,7 locuinte noi la 1000 de locuitori in conditiile in care in statele din regiune numarul ajunge la 3-4 locuinte la 1.000 de locuitori. In acelasi timp in Spania si Portugalia sunt livrate 15 locuinte la 1.000 de locuitori, ceea ce arata cat de departe este in prezent piata imobiliara din Romania de un nivel satisfacator al ofertei. In plus, ponderea creditelor ipotecare rezidentiale in Romania a fost anul trecut de 2,6-2,7% din PIB, un nivel extrem de scazut fata de statele din regiune si din Europa", a adaugat directorul diviziei de dezvoltare a proiectelor de afaceri a Raiffeisen, Banca pentru Locuinte, Ioan Bejan.



Citeste si