12 Iulie 2024

GALERIE FOTO | Proprietarul Palatului Bragadiru a redus prețul cu care vrea să vândă proprietarea istorică din Capitală



Palatul Bragadiru și grădinile sale, un moment istoric aflat în apropiere de Palatul Parlamentului, se află la vânzare de ceva timp, acum doi ani fiind scos pe piață pentru 26 de milioane de euro, dar apare acum listat la Sotheby’s International Realty România la un preț de 25 de milioane de euro.

Proprietatea fusese listată prima oară în urmă cu doi ani, pentru suma de 26 de milioane de dolari, preț de care proprietarul a ținut și în 2023, așa cum aminteam în lista celor mai frumoase clădiri scoase la vânzare în România în vara anului trecut, dar imobilul istoric este listat acum pe site-ul Sotheby's la 25 de milioane de euro.

Nu pare o reducere semnificativă, dar ținând cont cât de mult s-a scumpit metrul pătrat în imobiliarele din Capitală, reducerea este mai consistentă decât pare.

Ce oferă imobilul care are peste 100 de ani

Impunătorul edificiu din centrul Capitalei are 110 camere, 43 de băi, interiorul oferind o suprafață utilă de 10.110 metri pătrați, iar terenul pe care se află are o suprafață de 1,65 de hectare.

Complexul Arhitectural Palatul Bragadiru a apărut în peisajul bucureștean la începutul secolului XX, în plină era Belle Epoque.

Acesta a fost construit de Dumitru Marinescu Bragadiru, cel care, deși a provenit dintr-o familie săracă, a ajuns la un moment dat al treilea cel mai mare industriaș al Europei la începutul secolului trecut.

Potrivit descrierii de pe site-ul Sotheby's, palatul a fost realizat după planurile concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în anul 1894. Este o construcție impresionantă, atât prin mărime, cât și prin arhitectură și decorațiuni, cu o atenție deosebită acordată detaliilor: scări în spirală în stil Normand, stucaturi, statui inserate în fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil Victorian. Grădina de vară și terasa completează armonios arhitectura eclectică.

(Sursa Foto: Imobiliare.ro)

Cu o sală de bal spectaculoasă, care poate funcționa și ca sală de teatru sau de concerte, o bibliotecă, o popicărie, numeroase camere, magazine și birouri ce funcționau la parter, Palatul îmbină stilurile celor mai renumite clădiri ale timpului: Camera de Comerț, Poșta Română, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC-ul) și clădirea Curții Supreme de Justiție, toate construite în aceeași perioadă.

În iunie 1948, averea familiei este confiscată, iar Palatul devine Casa de Cultură Lenin a sectorului V și funcționează cu acest scop până în 1989. După căderea regimului comunist, intră într-un con de umbră și nepăsare, până în 2003, când este retrocedat proprietarilor de drept, urmașii lui Dumitru Marinescu Bragadiru, care reușesc să refacă din ruine clădirea de odinioară.

Proprietarul este dispus să vândă proprietarea în mai multe variante

Potrivt celor de la Sotheby's, proprietarul este dispus să vândă proprietatea în trei variante, asta însemnând că palatul și grădina pot fi achiziționate separat. Proprietatea poate fi cumpărată de un investitor care ar putea menține imobilul în circuitul locațiilor selecte pentru diferite evenimente private, corporate sau, de ce nu, pentru un restaurant.

Ansamblul este disponibil pentru vânzare în următoarele variante:

  • Integral: Palat + Grădina;
  • Palatul de 10.110 mp cu terenul aferent, de 4.369 mp teren;
  • Grădina de 12.122 mp, pretabilă unei dezvoltări imobiliare, indici urbanistici actuali: CUT 2,5 și POT 75%



Citeste si