Peste 77.200 de case și apartamente au fost vândute în România în primele șase luni din acest an, în creștere cu 16% față de perioada similară din 2023, în timp ce numărul de locuințe vândute în București și Ilfov a crescut cu un ritm anual de 25,4%, se arată într-un raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor ANCPI.

Cele mai multe tranzacții cu locuințe din 2024 au fost încheiate în regiunea București și împrejurimi, urmată de Iași, Timiș, Cluj, Brașov și Constanța, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Iași a devenit, astfel, a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București – Ilfov, depășind în premieră celelalte piețe regionale semnificative în ceea ce privește numărul de imobile tranzacționate.

Cea mai pronunțată creștere a vânzărilor de locuințe la nivel național a fost înregistrată tot în Iași, unde numărul imobilelor vândute în prime jumătate a acestui an a fost cu 71,4% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului anterior.

Creșterea vânzărilor din Iași a fost determinată de înregistrarea în 2024 a actelor finale de vânzare – cumpărare pentru înțelegerile încheiate anterior.

Cea mai slabă evoluție a fost înregistrată în Argeș, unde numărul caselor și apartamentelor tranzacționate a fost cu 11,5% mai mic față de tranzacțiile din primul semestru din 2023.

De câte salarii ai nevoie pentru a cumpăra o locuință în România

Cei de la SVN afirmă că piața rezidențială este în creștere în ceea ce privește tranzacțiile, iar un factor care facilitează această evoluție este puterea ridicată de cumpărare a românilor.

”Prima jumătate a anului 2024 a fost una bună pentru piața rezidențială locală, cu vânzări în creștere anuală de 16% la nivel național, impulsionate de scăderea dobânzilor, în special a celor fixe, unde s-a spart pragul de 5% pe an, dar și de cel mai bun nivel de accesibilitate din istoria modernă a pieței rezidențiale”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Potrivit calculelor SVN România, salariul mediu net a depășit 1.050 de euro la nivel național, ceea ce face ca în prezent să fie necesare circa 81 salarii medii, sau o perioadă de 6,7 ani, pentru a cumpăra o locuință nouă cu doua camere în București, versus 96 de salarii la începutul lui 2023, sau o perioadă de aproximativ 8 ani.

SVN Romania este compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidențial, în cei cinci ani de activitate tranzacționând peste 10.000 de locuințe, cu o valoare cumulată de peste 800 de milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri