Străinii din SUA, Germania și Italia caută tot mai des locuințe de lux în România, la fel și românii care locuiesc în afara țării și vor să dețină în țară o casă, caută tot mai des locuințe luxoase, fie undeva în zonele bune din centrul orașelor, fie în zone izolate, cât mai aproape de natură, se arată într-o analiză realizată de compania MiSo Architects.

Potrivit sursei citate, piața imobiliară din România este în continuă dezvoltare, ceea ce influențează direct creșterea cererii pentru amenajări interioare, mai mare cu 20% în primul jumătate din 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Astfel, tot mai mulți români atât din țară, cât și cei din diaspora, dar și expați și străini din Europa, Orientul Mijlociu și SUA vizează achiziția de apartamente, case sau vile, în special proprietăți de lux, în Brașov sau în Capitală, potrivit datelor MiSo Architects, studio de design interior și consultanță imobiliară.

Pe fondul acestui interes ridicat pentru locuințe, crește spectaculos segmentul de consultanță imobiliară pentru decizia corectă privind viitoarea proprietate.

Potrivit Soranei Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects, din perspectiva interesului ridicat pentru achiziția de locuințe și a numărului tot mai mare de solicitări de amenajare a apartamentelor sau caselor nou construite, domeniul imobiliar în România își continuă ritmul de creștere.

Cele mai căutate tipuri de proprietăți sunt apartamentele localizate central și apartamentele sau casele aflate în zone verzi, aproape de natură, cu precădere locuințe de lux, pentru un stil de viață exclusivist”, declară Sorana Leru, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects.

Ce tip de locuințe caută străinii în România

apartament de lux

Sursa foto: MiSo Architects

Potrivit studioului de design interior și consultanță imobiliară, atât românii, cât și străinii doresc să cumpere locuințe în Capitală, orașe mari sau în orașe cu peisaje cum este Brașov, fie pentru a le închiria ulterior, fie pentru a se stabili în țară pentru investiții.

Printre cele mai căutate tipuri de locuințe sunt apartamentele din zone centrale ale orașelor și vilele din proximitatea Bucureștiului și a Brașovului, care oferă avantaje importante precum zonele verzi mai extinse, priveliști spectaculoase, liniște și suprafețe mult mai generoase.

În București cele mai apreciate zone sunt cea de nord, zona Aviației/Floreasca și zona centrală.

În Brașov, în schimb, sunt mai apreciate locuințele cu vedere spectaculoasă asupra Tâmpei, înconjurate de natură sau în zonele istorice, cum ar fi cartierul Șchei. De asemenea, cumpărătorii, români sau străini, sunt interesați și de locuințe în Constanța și în localități din județul Ilfov.

Potrivit Mihaelei Tampiza, co-fondator și arhitect de interior în cadrul MiSo Architects, cumpărătorii caută apartamente cu suprafețe utile de minimum 90 mp-100 mp sau case, vile de peste 200 mp.

În ultimul timp, sunt tot mai achiziționate locuințele spațioase și aerisite, care integrează tehnologii moderne, fiind ridicat interesul pentru casele smart. Sunt cu precădere căutate de români din țară sau din diaspora, dar și de expați.

Peste 30% dintre cei cu care lucrăm și pentru care proiectăm spații interioare sunt străini, din țări ca Italia, Germania și SUA sau români reveniți în țară pentru investiții. Ei caută spații în zone cheie ale orașului, în apropierea unui nod intermodal sau, din contră, izolate în natură, aici fiind mai mult cazul Brașovului unde echipa noastră amenajează cu precădere spații în complexurile de la poalele Tâmpei, Șchei sau pe zonele deluroase cu priveliști spectaculoase”, a mai spus Mihaela Tampiza.

Sorana Leru și Mihaela Tampiza

Sorana Leru (stânga) și Mihaela Tampiza - Sursa foto: MiSo Architects

Amenajări interioare de până la 500.000 de euro

Românii și străinii își doresc locuințe cât mai funcționale, fiind o nouă tendință pe piața amenajărilor interioare, optând pentru integrarea de noi elemente care oferă o stare de bine, de liniște și de relaxare în toate spațiile proprietății.

Există astfel un interes ridicat pentru locuințe care să permită o amenajare armonioasă, dar totodată automatizarea mai multor funcții în interior: porți, sisteme de securitate și monitorizare video, sisteme de umbrire sau control pentru jaluzele/perdele și draperii, aparate de curățenie, ventilație, încălzire.

Potrivit Soranei Leru, cumpărătorii doresc și automatizări mai puțin comune, cum ar fi senzori și iluminări speciale, plitele ascunse în blatul de lucru, hote speciale, sisteme sanitare inovatoare etc. Acesta sunt integrate în tot mai multe proiecte de amenajare interioară pentru care există o cerere în creștere.

Bugetele investite în designul interior pornesc de la 600 euro/mp și ajung să depășească 1.700-2.000 euro/mp, ceea ce înseamnă că un apartament de 90 mp utili va fi amenajat cu un buget total de minimum 54.000 euro, iar o casă de 250 mp utili poate ajunge la o investiție de 500.000 euro, în funcție de mobilierul, echipamentele și elementele de decor alese”, spune Sorana Leru.

dormitor de lux

Sursa foto: MiSo Architects

Potrivit reprezenantelor MiSo Architects Pe fondul creșterii pieței imobiliare și a numărului de solicitări pentru amenajări interioare, românii și străinii care își doresc o locuință în România apelează tot mai des la consultanță imobiliară pentru a putea alege proprietatea potrivită.

Piața imobiliară este în continuă creștere, la fel și concurența în domeniul designului interior. Interesul pentru lucrul cu specialiști este tot mai mare în rândul deținătorilor de proprietăți, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel comercial și HoReCa, românii înțelegând că un rezultat de calitate costă și necesită efortul unor oameni specializați.

Sursa foto: MiSo Architects

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri