Interesul românilor de a-și cumpăra o locuință a scăzut ușor în primele trei luni ale acestui an, dar, per total, se află aceleași nivelurile înregistrate în perioada 2006-2008, cea mai dinamică perioadă din istoria României, reiese dintr-o analiză realizată de compania de consultanță imobiliară Colliers, bazată pe datele Eurostat.

Potrivit sursei citate, datele arată o revenire semnificativă a interesului public pentru proprietățile rezidențiale, similară cu perioada de dinaintea crizei financiare mondiale.

Piața rezidențială a început anul 2024 în forță, cu o creștere de 18% a numărului de tranzacții cu apartamente în București în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar restul țării a înregistrat creșteri ușor mai mari, de 19%.

Chiar dacă piața rezidențială a devenit mai puțin accesibilă, în special pentru cei care depind de finanțare bancară, și numărul de tranzacții a scăzut, interesul românilor pentru achiziții imobiliare a rămas constant, chiar și în condiții economice mai dificile. Aceasta arată o cerere susținută pentru proprietăți imobiliare, ancorată în apetența culturală a românului pentru a-și cumpăra o locuință.

„Intenția de cumpărare a locuințelor în România a fost influențată de mai mulți factori economici și sociali. (...) Accesibilitatea, nivelurile salariilor, prețurile, numărul de locuințe livrate și diversitatea proiectelor au evoluat considerabil, iar creșterea rapidă a prețurilor la locuințe în ultimii ani, în special la cele noi, a accentuat teama de a pierde oportunități în rândul potențialilor cumpărători”, a explicat, într-un comunicat remis redacției, Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Cu alte cuvinte, unii cumpără acum de teama de a nu cumpăra mai scump mai târziu sau de a nu găsi o locuință mai bună.

tabel intentie cumpărare locuinte romania

La ce trebuie să fie atenți potențialii cumpărători în perioada următoare

Potrivit lui Gabriel Blăniță, perspectivele pentru piața rezidențială rămân pozitive, datorită tendințelor actuale de creștere a intenției de cumpărare. Totuși, evoluțiile economice globale și locale, precum și schimbările în politicile și condițiile de creditare, vor influența direcția pieței.

„Cumpărătorii ar trebui să fie atenți la condițiile de creditare și ratele dobânzilor, să evalueze stabilitatea locurilor de muncă și să ia în considerare fluctuațiile economice. De asemenea, este esențial să urmărească evoluțiile pieței și impactul programelor guvernamentale asupra accesului la finanțare. Dezvoltatorii pot profita de cererea crescută pentru locuințe, mai ales în zonele metropolitane, unde oamenii caută mai mult spațiu și apropiere de natură. Investițiile în locuințe care răspund noilor nevoi ale consumatorilor, cum ar fi birourile de acasă și spațiile verzi, pot oferi avantaje competitive”, a mai spus Gabriel Blăniță.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri