Piața creditelor imobiliare s-a relaxat foarte mult față de anul trecut, iar volumul de credite a crescut semnificativ la început de 2024, doar în primul trimestru înregistrându-se o creștere de 106% față de începutul lui 2023, iar creditele cu dobândă fixă sunt vedetele pieței în prezent, fiind atât pe placul băncilor, dar și al clienților, arată cele mai noi date furnizate de Imobiliare.ro Finance, în cadrul reConstruct Forum & Awards, organizat de wall-street.ro și Start-up.ro.

Prezent la eveniment, Dan Niculae, managing director la diviziei de brokeraj al platformei Imobiliare.ro, a explicat că a revenit interesul românilor pentru achiziția de locuințe, mai ales în condițiile unei relaxări a pieței de creditare, însă piața rezidențială se confruntă cu o scădere a ofertei de locuințe.

Datele analizate de platforma de imobiliare arată că oferta de locuințe a scăzut, la nivelul lunii mai, cu 37% față de anul trecut. La același moment al anului trecut, variația era de doar -17% față de aceeași perioadă din 2022.

De la an la an avem o scădere de două cifre a ofertei. Ceea ce se întâmplă la nivel de administrație nu prea ne ajută. Vedem din ce în ce mai puține autorizații eliberate și livrări. În același timp, avem o piață a creditării foarte relaxată, cu volumele de credite fiind duble. Așadar, avem o creștere a cererii pe fondul relaxării creditării, dar o scădere a ofertei semnificativă”, a explicat în cadrul reConstruct 2024, Dan Niculae.

Dan Niculae imobiliare.ro finance - reconstruct(Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu)

Potrivit datelor Imobiliare.ro Finance, în doar primul trimestru al acestui an volumul de credite noi a fost de 14,8 miliarde lei, mai mult decât dublu (106%) față de aceeași perioadă a anului trecut, când erau contracte credite noi pentru locuințe de 7,17 miliarde de lei.

Datele imobiliare.ro Finance mai arată că valoarea medie a unui credit contractat de cumpărătorii de locuințe a crescut de la 66.422 de euro, la 70.197 de euro.

Dan Niculae a explicat că această cifră este doar valoarea creditului și nu valoarea medie a locuințelor achiziționate, iar cele mai căutate bănci au fost ING, UniCredit Bank, BRD, Banca Transilvania și BCR.

A crescut și avansul în ultimul an. Oamenii au încercat să aducă un aport cât mai mare la credit, pentru a-și ușura costul creditului sau pentru a se încadra la un credit pentru locuința pe care și-au dorit-o”, ne-a mai explicat managing directorul Imobiliare.ro Finance.

În aceea ce privește numărul de credite intermediate de divizia de brokeraj a companiei, dacă la început de 2023 creșterea este de 77%, la început de 2024, volumul de credite intermediate a crescut cu 100%.

piata de credite imobiliare

Dan Niculae: Băncile vor miza în continuare pe creditele cu dobândă fixă

În ceea ce privește evoluția creditării, Dan Niculae subliniază că băncile vor miza în continuare pe ofertele de creditare cu dobândă fixă, acestea fiind cele mai atractive pentru potențialii cumpărători de locuințe în această perioadă.

Am văzut asta încă din luna mai a anului trecut, când o bancă venise deja pe piață cu o ofertă foarte prietenoasă de dobândă fixă. Băncile vor continua să mizeze pe dobânzile fixe pentru a-și crește cotele de piață, pariind pe o scădere a dobânzii variabile în viitor. Sunt bănci care spun: Îmi asum eu costul un an sau doi, dar îl recuperez în anul 3 sau anul 4 al creditului”, ne-a mai spus Dan Niculae.

Potrivit lui, românii își iau credite pe 30 de ani, dar media de achitare a creditului este undeva la 18-20 ani.

În caz că ați ratat ediția reConstruct din acest an, puteți urmări dezbaterile în clipul de mai jos.

reConstruct Forum & Awards 2024 - Construim pentru Oameni este un eveniment organizat de wall-street.ro și Start-up.ro, cu susținerea de VASTINT Romania, P3 Logistic Parks, One United Properties, Imobiliare.ro, Genesis Property, Meta Estate și CPI Property Group, și cu sprijinul IMOD Flowers și WINEDEALS.ro. Parteneri media: Bucharest Real Estate Club (BREC), iQads, Bursa Construcțiilor, MATEK și daibau.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri