Dezvoltatorii din imobiliare au de trecut peste mai multe obstacole. De la numărul relativ redus de autorizații de construcții emise în Capitală și până la găsirea surselor de finanțare. În cadrul reConstruct 2024, Adela Antone, Chief Investment Officer al Meta Estate Trust, a explicat că dezvoltatorii vor putea să se îndrepte către un număr tot mai redus de bănci deschise să-i susțină în perioada următoare.

Sectorul real-estate din România este marcat de mai multe întrebări. În București, de pildă, discuțiile se învârt în jurul PUZ-urilor blocate, mărul discordiei între autorități și dezvoltatorii care ar vrea să construiască, dar nu pot. Oferta pare a fi gâtuită în cel mai mare oraș al țării și din cauza numărului mai redus de autorizații emise în ultimii ani, iar cererea este și ea în schimbare, pe anumite paliere.

Apar la fileu și discuții despre ansamblurile de tip Build-To-Rent în contextul creșterii prețurilor - trend influențat și de starea ofertei - dar și problema finanțării. Conform Adelei Antone, „se va restrânge oferta de la bănci pentru finanțarea dezvoltatorilor” de la noi din țară. Motivele sunt multiple.

„Multe bănci, care finanțau sectorul real-estate, au treceut prin tranzacții (preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania, dar și fuziunea între Alpha Bank și UniCredit), deci o să se adapteze procedurilor băncii-mamă, care n-au un apetit atât de mare să finanțeze dezvoltatorii”, a declarat CIO-ul Meta Estate Trust. „Deci doar două sau trei bănci vor mai fi active în această zonă,” conform lui Antone.

Împuținarea băncilor care ajută dezvoltatorii, oportunitate pentru fondurile de investiții

Această situație, însă, reprezintă și o oportunitate pentru fondurile de investiții. „Noi, ca fond de investiții, vom putea să alegem proiecte care au nevoie de ajutor pe partea de equity și să-i susținem”. Antone susține că „dezvoltatorii nu se uită mereu pe marjă (fie ea de 3% sau 3,5%), ci se uită la cine e mai flexibil. Accesarea banilor din conturile blocate sau cum funcționează rambursarea, acestea sunt întrebările dezvoltatorilor”, a detaliat aceasta.

„Încercăm să venim cât mai aproape de investitori, iar transparența cifrelor e importantă fiindcă suntem listați pe bursă. Noi avem întâlniri online în care lămurim anumite aspecte trecute acolo în raportări și cele mai multe întrebări primite sunt pe zona de 'Cum vedem piața, cum simțim trendul pentru a doua jumătate a anului?'," a spus Adela Antone.

reConstruct Forum & Awards 2024 - Construim pentru Oameni este un eveniment organizat de wall-street.ro și Start-up.ro, cu susținerea de VASTINT Romania, P3 Logistic Parks, One United Properties, Imobiliare.ro, Genesis Property, Meta Estate și CPI Property Group, și cu sprijinul IMOD Flowers și WINEDEALS.ro. Parteneri media: Bucharest Real Estate Club (BREC), iQads, Bursa Construcțiilor, MATEK și daibau.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri