30 Mai 2024

Consiliul Concurenței, cu ochii pe marii dezvoltatori imobiliari. Economiștii spun că prețurile sunt supraevaluate



Consiliul Concurenţei a demarat un studiu pe piaţa imobiliară rezidenţială şi nerezidenţială din municipiul Bucureşti, pentru a identifica posibile bariere care stau în calea dezvoltării industriei, dar şi aspectele care pot induce în eroare consumatorul, conform unui comunicat al instituţiei, scrie Agerpres.

În cadrul studiului, vor fi analizate relaţiile între companiile active pe piaţă, dar şi modul de operare al acestora în diferite faze de dezvoltare imobiliară.

Astfel, autoritatea de concurenţă vizează clarificarea aspectelor care pot afecta concurenţa şi, implicit, consumatorii, cum sunt legislaţia, ritmul de dezvoltare, cauzele care conduc la creşterea preţurilor sau la eventuala diminuare a calităţii în construcţii.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei va solicita informaţii de la actorii activi pe piaţa imobiliară, precum şi opinia consumatorilor cu privire la calitatea construcţiilor, a facilităţilor disponibile sau a managementului acestora.

La finalul analizei, Consiliul Concurenţei va emite propuneri şi recomandări pentru eliminarea problemelor identificate.

Instituţia reaminteşte că prioritatea autorităţii de concurenţă este reprezentată de identificarea şi eliminarea oricăror disfuncţionalităţi manifestate în cadrul pieţelor şi remedierea eventualelor disfuncţionalităţi privind accesul sau relaţiile companiilor active pe piaţă. De asemenea, în cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona.

Analiștii cred că prețul locuințelor va scădea, iar că cele actuale sunt supraevaluate

Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, spune că prețurile imobiliarelor din România sunt supraevaluate. Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 53% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce 23.5% anticipează o majorare a prețurilor iar restul de 23.5% stabilitate. De asemenea 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 30% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior la 5,7%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent s-au redus față de exercitiul anterior cu 0,8 pp pana la valoarea de 1,9%.



Citeste si