17 Mai 2024

GRAFICE | Topul celor mai scumpe localități din România: Case mai scumpe decât în București



Casele din localitățile limitrofe marilor orașe din țară nu mai sunt deloc un chilipir, media prețurilor în unele zone periurbane depășind pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat, mult peste media din București, unde prețul mediu este de aproximativ 1.700 de euro pe metrul pătrat, reiese dintr-o analiză a portalului Imobiliare.ro

Potrivit sursei citate, cumpărătorii găsesc cele mai scumpe case de vânzare la marginea orașului Cluj-Napoca și în imediata apropiere a Bucureștiului, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Singurele două localități unde metrul pătrat se vinde cu prețuri ce depășesc pragul de 2.000 de euro sunt Feleacu și Sălicea, ambele din județul Cluj. Acestea dominau topul național și anul trecut, dar pe atunci prețurile abia depășeau 1.900 euro/mp.

Cei care vor să se mute la marginea Capitalei plătesc cel mai mult pentru proprietățile situate în nordul orașului, în Voluntari. Similar, casele cele mai scumpe pot fi găsite în nordul Timișoarei, în Dumbrăvița, în timp ce în cazul Brașovului găsim locuințe la cele mai mari prețuri în Cristian.

Oferta extrem de variată din zona București-Ilfov face ca și unele dintre cele mai ieftine proprietăți din zonele periurbane ale marilor orașe să poată fi găsite tot în apropierea Capitalei, în zona de sud, cu doar câteva excepții.

Plătesc cel mai puțin cumpărătorii care aleg o casă în apropierea Brașovului, dacă se orientează spre locuințele din Codlea. În acest caz, metrul pătrat se vinde cu un preț mai mic de 1.000 de euro. O alternativă pentru cei cu bugete reduse poate fi și Tărlungeni.

Cumpărătorii care vor să se mute la casă lângă Timișoara, dar nu vor să plătească mult pentru a-și schimba domiciliul ar trebui să-și orienteze căutările spre Sânmihaiu Român sau Remetea Mare. Anul trecut, existau mai multe variante ieftine pentru cei care îți doreau o proprietate la marginea orașului de pe Bega.

Unde găsim cele mai scumpe și cele mai ieftine case vechi

(Media prețurilor în zonele periurban de lângă Cluj-Napoca - Sursa Imobiliare.ro) - Click pentru a mări

Cele mai scumpe case vechi, deci construite înainte de 2020, pot fi găsite în Feleacu (Cluj). Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți ajunge la 2.457 euro/mp.

Dacă luăm în considerare și suprafața de teren aferentă locuințelor scoase la vânzare în primul trimestru din 2024 putem spune că:

  • proprietarii solicită cele mai mari prețuri pentru proprietățile cu cele mai generoase suprafețe de teren, de cel puțin 500 mp, în Feleacu (Cluj, 2.160 euro/mp) și cele mai mici prețuri în Bragadiru (Ilfov, 1.040 euro/mp);
  • cumpărătorii interesați de case cu terenuri de 250-500 mp plătesc cel mai mult pentru acestea în Dezmir (Cluj, 1.787 euro/mp) și cel mai puțin în Pantelimon (Ilfov, 1.037);
  • casele vechi cu cele mai mici suprafețe de teren (100-250 mp) se vând cel mai scump în Voluntari (Ilfov, 1.860 euro/mp) și cel mai ieftin în Bragadiru (Ilfov, 1.101 euro/mp).
Unde găsim cele mai scumpe și cele mai ieftine case noi

(Media prețurilor în zonele periurban de lângă Timișoara - Sursa Imobiliare.ro) - Click pentru a mări

Cele mai scumpe case noi, finalizate începând cu 2020, pot fi găsite în Sălicea (Cluj). Proprietarii le scot la vânzare cu un preț mediu de 1.955 euro/mp.

Dacă luăm în considerare și suprafața de teren aferentă locuințelor scoase la vânzare în primul trimestru din 2024 putem spune că:

  • proprietarii solicită cele mai mari prețuri pentru proprietățile noi cu terenuri de cel puțin 500 de mp în Dumbrăvița (Timiș, 2.457 euro/mp) și cele mai mici prețuri în Tărlungeni (Brașov, 1.275 euro/mp);
  • casele noi cu terenuri de 250-500 mp sunt scoase la vânzare cu cele mai mari prețuri în Voluntari (Ilfov, 1.903 euro/mp) și cu cele mai mici prețuri în Popești-Leordeni (Ilfov, 1.022 euro/mp);
  • proprietățile noi cu terenuri cuprinse între 100-250 mp se vând cel mai scump în Voluntari (Ilfov, 1.742 euro/mp) și cel mai ieftin în Berceni (Ilfov, 1.010 euro/mp).
Cumpărătorii găsesc cele mai multe case de vânzare în Berceni

(Media prețurilor în zonele periurban de lângă București - Sursa Imobiliare.ro) - Click pentru a mări

Localitatea Berceni este campioană în ultimii ani în materie de ofertă, iar numărul proprietăților disponibile pentru cumpărători crește de la an la an. În primul trimestru din 2024, cei interesați să se mute la marginea Bucureștiului puteau alege din mai bine de 1.000 de case și vile aflate în Berceni.

Extinderea Magistralei de metrou M2 Pipera-Berceni cu încă o stație, Tudor Arghezi, și planurile de prelungire a acesteia cu încă trei stații în comuna Berceni fac din această zonă una atractivă în ochii potențialilor cumpărători. Numărul celor care s-au mutat deja în Berceni a crescut, de asemenea, constant în ultimii ani, cel mai nou recensământ indicând aproape 14.000 de locuitori.

Pasajul peste Centura Bucureștiului și cel peste Autostrada A0 sunt două proiecte majore de infrastructură din zonă gândite pentru a fluidiza circulația, dar probleme rămân în continuare pentru actualii locuitori și pentru



Citeste si