9 Mai 2024

Primăria Sectorului 2 va finanța restaurarea clădirilor istorice. Cine poate primi bani de la autorități



Primăria Sectorului 2 finanţează, din bugetul local, restaurarea clădirilor monument istoric aflate în proprietate privată din această zonă administrativ-teritorială, a anunțat instituția într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, demersul vine în sprijinul proprietarilor monumentelor istorice ce nu deţin resurse financiare suficiente pentru a restaura imobilul din venituri proprii, prin urmare va fi analizată şi ultima situaţie financiară anuală a solicitantului.

Costurile lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice vor fi acoperite, parţial sau integral, individual sau prin cofinanţare, în funcţie de punctajul obţinut de imobil în urma evaluării, dar şi de grupa din care acesta face parte.

Unele imobile se află într-o stare avansată de degradare şi pot reprezenta un pericol, din cauza riscului de prăbuşire.

"Aceste faţade vor putea fi refăcute din bugetul local, cu câteva condiţii: proprietarii trebuie să aibă documentele pentru monumentul istoric, trebuie să aibă expertiză că nu există risc seismic şi să aibă un proiect. În baza acestor documente pot primi o finanţare de la Primăria Sectorului 2. (...) Nu primăria derulează lucrările, ci proprietarii. Primăria doar le finanţează, aşa că totul ar trebui să meargă mai bine din punct de vedere birocratic", a declarat edilul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

Finanţarea va fi acordată cu respectarea cumulativă a mai multor condiţii de eligibilitate, printre care acelea că imobilul trebuie să figureze pe lista monumentelor istorice din Bucureşti a Ministerului Culturii, să nu fie ipotecat, sub sechestru sau să constituie obiectul unui litigiu.



Citeste si