Profiturile celor mai mari 100 de constructori din România a crescut în 2021 până la 841 milioane de lei, după ce în 2020 înregistrase un ușor recul, iar pentru 2022, mai mult de jumătate dintre aceștia indică o nouă creștere a veniturilor, deși profiturile sunt sub semnul întrebării, în condițiile în care piața construcțiilor se confruntă cu mai multe provocări, reiese dintr-un studiu realizat de IBC Focus.

Totuși, în ceea ce privește greutatea lor în piață, primii 100 de mari constructori din România, ponderea cifrei de afaceri din totalul pieței construcțiilor a scăzut în 2021 la 27%, sub nivelul din 2020, când afacerile lor reprezentatul un total de 32,1% din piața de profil.

De remarcat, însă, că profiturile realizate de primii 100 constructori din România au atins cel mai înalt nivel de la revoluție încoace, potrivit IBC Focus.

Profit companii construcții 2021

(sursa: IBC Focus)

În ceea ce privește evoluția din acest an, mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) spun că vor înregistra o creștere a cifrei de afaceri față de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se așteaptă că afacerile vor scădea.

Dintre cei mai optimiști, peste 32,7% se așteaptă la o creștere de peste 10% a cifrei de afaceri.

Cifra de afaceri constructori 2022

(sursa: IBC Focus)

Cele mai atractive domenii în perioada următoare

Potrivit studiului IBC Focus, cei mai mari constructori se orientează spre proiectele publice (lucrări de infrastructură, construcții sociale și utilități publice).

Astfel, 74% dintre antreprenorii din construcții au ales sectorul de infrastructură drept unul din top 3 domenii de la care se așteaptă la creșteri în ceea ce privește volumul de muncă în următoarele 12 luni.

Nu este un lucru surprinzător, având în vedere că acest sector s-a aflat în frunte clasamentului și în anii anteriori.

Domenii constructii

(sursa: IBC Focus)

În zona privată, cel mai atractiv domeniu în perioada următoare este reprezentat de construcțiile industriale, urmat de investițiile în retail și rezidențial. La polul opus, cu cea mai mică rată de selecție se află sectorul birourilor și clădirile comerciale. Efectul pandemiei își spune cuvântul și plasează la coada clasamentului un domeniu care genera în trecut atât venituri cât și șantiere importante.

Top 3 probleme cu care se confruntă marii constructori

Studiul amintit mai arată că volatilitatea prețurilor pe piața materialelor de construcții, deficitul de personal calificat în domeniu și creșterea prețurilor la resursele energetice sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă marii constructori din România, potrivit IBC Focus.

Pentru aproape trei sferturi dintre constructori (73,6%) efectul principal al creșterii prețurilor materialelor de construcții este întârzierea în execuție, în timp ce amânarea proiectelor reprezintă o problemă pentru 72,7% dintre marii constructori.

De asemenea, patru din zece constructori menționează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent.

Constructorii au observat și o scădere a cererii din partea clienților sau chiar o reducere a mărimii proiectelor (52% dintre companii semnalează această problemă), conform IBC Focus, care a realizat cea de-a 13 ediție a TOP 100 Antreprenori Generali în construcții.

efecte cresteri preturi materii prime

(sursa: IBC Focus)

Cum răspund constructorii la provocarea data de creșterea prețurilor la materiale

Cei mai mulți constructori răspund tendinței de volatilitate a prețurilor cu securizarea prețurilor prin lansarea de precomenzi, potrivit studiului IBC Focus.

“A doua soluție aleasă de antreprenorii și managerii din construcții este să transfere creșterea (sau o parte din avans) către clientul final, motiv pentru care 63% dintre respondenți au ales să crească prețul de construcție.

A treia variantă implementată este introducerea de clauze contractuale de escaladare care să permită renegocierea prețurilor practicate de constructori în funcție de situația pieței”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Totuși, un efect pozitiv al creșterii prețurilor se poate observa în comportamentul firmelor și căutarea de soluții inovative, precum optimizarea designului și a calității proiectării în scopul economisirii de materiale, reducerea pierderilor și a deșeurilor, plus introducerea unor tehnologii avansate.

Doar 10% dintre constructori au menționat oprirea sau înghețarea lucrărilor, în timp ce 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri