Stocul industrial modern din România a depășit 5,4 milioane metri pătrați, cu aproape 200.000 metri pătrați de spații industriale de clasă A livrate în prima jumătate a anului 202, potrivit celui mai recent raport Avison Young.

Bucureștiul a atras mai puțin de jumătate din livrări, ceea ce reprezintă o tendință care ar putea crește în continuare datorită apetitului dezvoltatorilor și al chiriașilor de a-și extinde operațiunile în orașele secundare și terțiare, pentru a acoperi mai mult teritoriu în ceea ce privește distribuția.

„Dezvoltatorii industriali au în plan să livreze încă 450.000 mp de spațiu logistic de clasă A până la finalul anului 2021, ceea ce va însemna că 2021 va fi probabil la fel de prolific ca anii precedenți, continuând trendul impresionant de creștere. Această evoluție este în concordanță cu ultimii ani. De exemplu, în 2020, două treimi din livrările de stocuri noi au avut loc în a doua jumătate a anului, iar dezvoltatorii par să continue să rezerve terenuri pentru noi proiecte. Cu toate acestea, suntem mult în urma altor țări din regiune, precum Polonia, Cehia”, a declarat Iuliana Bușcă, Head of Industrial Agency în cadrul Avison Young.

Analiștii Avison Young sunt de părere că scumpirea recentă a costului materialelor de construcție va genera livrări mai puțin speculative deoarece dezvoltatorii nu doresc să investească suplimentar fără a avea certitudinea că investiția va fi recuperată în urma chiriei.

Acest lucru poate duce la amânarea unor planuri de livrare până în 2022. Proiectele programate pentru restul anului 2021 sunt concentrate în continuare în zona Bucureștiului, dar Timișoara va atrage o pondere importantă.

În prima jumătate a anului 2021, au fost închiriați aproximativ 350.000 mp de spațiu industrial și logistic modern, similar cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriați aproximativ 340.000 mp.

Apetit crescut pentru companiile din e-commerce

Cererea susținută de activitățile de producție precum și de industria retail a înregistrat o creștere în prima jumătate a anului 2021 - de la 13% în 2020, la 18% în prima jumătate a anului 2021. Analiștii spun că cererea din partea sectorului e-commerce a crescut exponențial - de la aproximativ 3% în 2020, la 9% în S1 2021.

„În general, observăm un apetit pentru expansiune din partea companiilor chiriașe existente, precum și de la companii internaționale, în special din e-commerce, care doresc să intre pe piața locală pentru a stabili centre de distribuție regionale în România” a explicat Laurențiu Duică, Senior Vice President în cadrul Avison Young.

Bucureștiul a atras 66% din cerere în prima jumătate a anului 2021, în scădere față de procentul de 72% înregistrat în 2020. Deva, Timișoara și Pitești au atras, de asemenea, o cerere semnificativă.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri