3 Martie 2020

Unii peste alţii: România are cele mai supraaglomerate locuinţe din UE (Eurostat)



România este campioană europeană a supraaglomerării locuințelor în care locuiesc cetățenii proprii, conform datelor publicate de Eurostat.

Cu un procentaj de 47% calculat pe cele mai recente datele disponibile (2018), ne-am situat la acest indicator important pentru calitatea vieții peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) și Croația (41%), scrie Ziare.com.

Pentru referință, menționam că media UE în această privință a fost de doar 17% iar statele cele mai performanțe în materie de spațiu de locuit sunt Irlanda (cu doar 1% rată de supraaglomerare) și Cipru (2%).

De fapt, statistica a fost prezentată de Eurostat pentru a arata nu atât diferențele dintre țări cât diferențele pe categorii de cetățeni, valorile crescute pentru cei care provin din altă țara membră și încă și mai mari în cazul celor care sunt non-UE.

Alături de Slovacia, România nu a oferit date în această privință, probabil din cauza faptului numărul celor în cauza este încă relativ redus.

De reținut, însă, Grecia și Italia (ambele cu câte 45%) au consemnat cele mai mari rate de suprapopulare în locuințe în cazul cetățenilor proveniți din alte state UE (și știm cât de mulți români au plecat în Italia, ceea ce pare a fi ridicat într-o proporție semnificativă acest indicator în peninsulă).

Dar adevărată parte interesantă este că situația pentru românii din România se încadrează foarte aproape de situația de supraaglomerare consemnată de persoanele care nu au cetățenia unui stat din UE. Respectiv 60% în Bulgaria, 59% în Croația, 56% în Polonia, 55% în Grecia și 54% în Italia. Dacă adăugăm la acest șir cele 47% ale cetățenilor noștri, rezultă că aproape jumătate din români locuiesc la ei acasă că și cum ar fi venit că străini din afară UE.



Citeste si