Clujul sfideaza predictiile de criza. Dupa primul trimestru din 2019, situatia pietei imobiliare la nivelul municipiului Cluj-Napoca si a zonelor limitrofe se prezinta stabila, fara dezechilibre semnificative, mentinandu-si trendul crescator inceput din anii trecuti, dar cu o viteza ceva mai temperata, a declarat Catalin Priscornita, CEO al companiei de consultanta Blitz Imobiliare, in cadrul raportului aferent primelor trei luni din acest an realizat de Imobiliare.ro.

Dupa un plus de 1,7% fata de cele trei luni anterioare, pretentiile vanzatorilor de apartamente din capitala Transilvaniei au ajuns, in primul patrar din 2019, la un nivel de 1.560 de euro pe metru patrat util, arata raportul Imobiliare.ro. Cel mai mare avans al preturilor, in cuantum de 5,9%, a avut loc, perioada analizata, in cartierul Someseni: aici, pretul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.280 de euro pe metru patrat util (fata de 1.210 euro pe metru patrat trimestrul anterior).

O crestere importanta, de 3,5%, a avut loc si in Baciu, o "localitate-dormitor" din Cluj, unde asteptarile proprietarilor au ajuns la 1.010 euro pe mp (de la 980 de euro pe mp). Cresteri importante au mai avut loc si in Plopilor (+3,2%), precum si in zonele Gheorgheni-Andrei Muresanu (+2,5%) si Iris (tot +2,5%).

Catalin Priscornita remarca insa, comparativ cu anii anteriori, "o temperare a ritmului de crestere" si "o usoara reasezare a cererii si ofertei, dupa o luna mai lenta cum a fost decembrie", iar "din punct de vedere al numarului de proprietati tranzactionate de Blitz Imobiliare, nivelul este similar cu cel al primului trimestru din anul precedent, atat pe tranzactiile de cumparare, cat si de inchiriere".

In acelasi timp, "durata de luare a deciziei de cumparare s-a marit in 2019, clientii dorind sa exploreze mai multe optiuni decat in anii anteriori. Am remarcat din partea lor mai multa precautie, acestia dorind o paleta mai larga de variante inainte de a lua decizia. Consider ca in ultima vreme cumparatorii sunt mai educati, iau hotarari mai calculate, si apeleaza mai des la ajutor profesionist", adauga Catalin Priscornita. Mai specific, "in prima luna din an am remarcat o dinamica ascendenta a activitatii, resimtind mai mult interes din partea potentialilor cumparatori. Multe dintre discutiile incepute in lunile precedente s-au finalizat cu tranzactii in aceasta perioada".

Potrivit raportului Imobiliare.ro, in clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central si ultracentral se situeaza, in continuare, pe primul loc, cu o valoare medie de listare de 1.800 de euro pe metru patrat util pentru un apartament. Pe pozitia secunda, la o distanta relativ redusa, se afla cartierul Plopilor, unde o asemenea unitate locativa poate fi achizitionata cu 1.770 de euro pe metru patrat util. De mentionat sunt si zonele Gheorgheni-Andrei Muresanu (unde pretentiile vanzatorilor ajung la 1.680 de euro pe metru patrat util), Zorilor (cu 1.580 de euro pe metru patrat) si Marasti-Intre Lacuri-Aurel Vlaicu (tot cu 1.580 de euro pe metru patrat).

Care sunt ultimele tendinte pe piata rezidentiala din Cluj

"In februarie si martie am identificat un interes in special din partea cumparatorilor, alimentat de perspectivele alocarii fondurilor guvernamentale pentru Prima Casa. O alta nota pozitiva a fost adusa de recentele modificari legislative ce au avut un impact in special pe piata de locuinte familiale, prin eliminarea anumitor restrictii la achizitie. In speta, e vorba de pragul redus al TVA-ului de 5%, care era aplicabil doar o singura data pentru achizitia unei locuinte. Sunt de parere ca modificarea facuta a fost de natura sa aduca o injectie de activitate pentru acest tip de imobile", mai spune Catalin Priscornita.

El adauga ca "limitarea la 40% din venituri a gradului de indatorare al clientilor persoane fizice care acceseaza credite in lei, respectiv 20% pentru cele in moneda europeana, nu a fost de natura sa franeze semnificativ dinamica pietei, efectele acestei norme resimtindu-se in special in cazul clientilor cu venituri reduse, care cauta apartamente in zone situate la periferie".

In concluzie, "avand in fata aceste tendinte ale primului trimestru, ma astept la un an 2019 stabil, fara mari interferente, cu preturi intr-un trend de stabilitate, si cu un numar similar de tranzactii cu cel inregistrat in 2018".

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri