10 Aprilie 2019

Emma Toma, AFI Europe: Astazi nu mai este suficient sa construiesti spatii de birouri. Trebuie sa oferi un nou lifestyle



Daca in urma cu cinci ani oferta de spatii de birouri in Capitala era destul de limitata si concentrata doar pe anumite zone, entuziasmul livrarilor din ultima perioada, in special in zona de vest sau in centru-vest, a transformat treptat piata imobiliara intr-una a chiriasilor. Mai mult, pana in 2020 sunt in plan alte cateva sute de mii de mp de spatii de birouri, ceea ce inseamna ca nu mai este suficient doar sa constuiesti o cladire de spatii de birouri in ideea ca se va ocupa de la sine, ci trebuie sa oferi mai degraba un lifestyle, apreciaza Emma Toma, leasing manager, office division, AFI Europe Romania.

"Oferta este mult mai ridicata si chiriasii mari au facut deja cateva relocari in ultimii ani. Sunt mult mai pretentiosi si stiu mai bine ce isi doresc, dar si mai sofisticati in cerintele lor. Si atunci concentrarea unui dezvoltator trebuie sa fie legata de cum sa ii faci mai fericiti. Este un lucru exceptional pentru piata deoarece asa este normal sa fie, precum in pietele dezvoltate", spune Emma Toma (foto).

Drept urmare, in opinia sa, "azi nu mai este suficient sa construiesti un parc de spatii de birouri". Adica, "inainte chiriasii erau fortati sa se mute doar in anumite zone in care se aflau cladiri moderne de spatii de birouri. Acum a inceput sa se construiasca mai mult si evident exista, in prezent, si mai multe variante pentru chiriasi in acest moment. Este mult mai complex in sensul in care trebuie oferit nu numai produsul in sine - cladirea de spatii de birouri - cu o anumita specificatie tehnica. Trebuie sa oferi servicii si un lifestyle".

Astfel, in cadrul proiectului trebuie sa oferi niste zone comune atragatoare, trebuie sa ai un arhitect dedicat care creeaza conceptele de amenajare ale chiriasilor, deoarece acum devine din ce in ce mai important - apropo de faptul ca devine o piata a chiriasilor - procesul de recrutare. Acesta din urma tinde sa fie tot mai complicat pentru companiile mari si atunci un diferentiator il constituie si spatiul unde isi desfasoara activitatea. Si avand in vedere ca stai la birou in cea mai mare parte a timpului, normal ca este foarte important sa fii intr-un mediu placut care iti ofera toate facilitatile", adauga Emma Toma.

AFI Europe Romania va da startul lucrarilor de constructie la faza a doua a proiectului AFI Tech Park Business Campus, cel mai nou complex de spatii de birouri al dezvoltatorului, situat in centrul Capitalei. AFI Tech Park 1 - prima faza a proiectului, o cladire P+8 de spatii de birouri, cu o suprafata totala inchiriabila de 22.000 mp - a fost finalizata in trimestrul trei al anului trecut. In prezent, peste 80% din cladire este deja inchiriata, potrivit AFI Europe.

Emma Toma adauga ca printre facilitatile pe care le ofera dezvoltatorul angajatilor chiriasilor se numara un card de reduceri, AFI Club. "Daca angajatii primesc discount-uri intre 30% si 50% pe partea de food constituie un saving important din salariul lunar. Si atunci pentru angajator reprezinta un element diferentiator pe care il subventionam noi pentru companiile chiriase".

Campusul AFI Tech Park este situat la intersectia a trei sectoare - 3,4 si 5, in zona de centru-vest a Capitalei, iar decizia dezvoltatorului de a cumpara teren si a investi aici la distanta atat fata de celelate noi dezvoltari din zona de Vest cat mai ales comparativ cu zona de Nord a venit, in contextul in care, "chiriasii cauta ca timpul sa nu mai fie o problema pentru angajati", arata Emma Toma.

"Este esential cat faci pana la birou si de acolo inapoi acasa, cate ore iti petreci in trafic, pentru ca daca stai mult in trafic nu inseamna doar timp, ci si nervi. Daca faci o ora si jumatate pana la birou ajungi epuizat. De aceea, faptul ca noi am avut ultimele doua proiecte, AFI Park si AFI Tech Park in zona de vest si centru-vest, unde accesul dinspre centru sau din zonele mai indepartate se face contra traficului obisnuit, a fost esential, deoarece sa vii dimineata catre oricare dintre proiectele acestea se face intr-un timp util", conchide managerul.



Citeste si