28 Aprilie 2014

Povestile celor mai frumoase case din Romania: ce istorii am descoperit in 2014



WALL-STREET.RO continua si in 2014 vizitele la unele dintre cele mai frumoase case din Bucuresti si alte orase importante din Romania. IATA ce povesti am descoperit in primele luni ale anului.

Casa Chrissoveloni din Lipscani

Jean Chrissoveloni, urmasul celebrei familii de bancheri Chrissoveloni, ne-a fost ghid in cladirea de pe Lipscani 55-Blanari 15, imobil pe care straluceste din nou blazonul uneia dintre cele mai bogate familii interbelice. Casa din Lipscani a fost renovata recent si inchiriata de libraria Carturesti.


Vila Colibaseanu

Tot Jean Chrissoveloni ne-a fost ghid si la vila boiereasca din strada Negustori din Bucuresti, proprietatea de care familia sa este legata de peste 100 de ani prin filiera materna, fiind construita de bunicul mamei sale -Constantin Colibaseanu.

Constantin Colibaseanu era un "chiabur", dupa spusele lui Jean Chrissoveloni, nascut in comuna Colibasi ( Mehedinti), care a devenit prin dota sotiei sale, fiica generalului Laptev-Ecaterina- proprietar al mosiei Valeni in 1879.


Casa Maria Budisteanu

Potrivit listei monumentelor istorice casa Maria Budisteanu din bulevardul Ferdinand dateaza din 1897. Imobilul, legat de numele uneia dintre vechile familii boieresti din Romania, Budisteanu, este unul discret, care abia dupa ce intri in curte incepe sa isi etaleze podoabele din vremurile trecute. Parchetul de bambus, candelabrele de cristal, sobele inalte decorative, vechiul pod care te imbie la o reverie romantica si in general caldura pe care aceasta casa o emana te fac sa iesi putin din rutina zilnica.


Casa Radu R. Stanian

Casa de pe strada Maria Rosetti din Capitala a apartinut lui Radu R. Stanian, primar al Ploiestiului intre 1907 si 1911, a trecut printr-un proces de consolidare, reabilitare si reconstructie.

Casa din Maria Rosetti a fost cumparata in 2012 in scop investitional, povesteste Victor Zaharia, managing partner al Move Real Estate, compania care a consiliat investitorul. Vila in care a locuit in Bucuresti Radu R. Stanian, fost primar al Ploiestiului, era, potrivit lui Zaharia, in pragul prabusirii in momentul achizitiei.


Casa Boeriu, Brasov

Imobilul aflat pe strada Nicolae Iorga din Brasov este o constructie care se inalta demna in orasul de sub Tampa. Construita in 1928-1930 de notarul Nicolae Boeriu, pragul casei a fost trecut de ministri, compozitori si multi intelectuali ai vremii.

Descendentii familiei Boeriu ne-au prezentat istoria acestei case care impodobeste ca o dantela pretioasa strada care se intinde de-a lungul Parcului Central din oras.




Citeste si