28 Februarie 2006

Piata birourilor isi pierde din atractivitate

Chiriile spatiilor de birouri se vor mentine n acest an n jurul valorii de 18-20 euro pe metru patrat, iar randamentul investitiilor se va reduce de la 10 la 8-9%, sustin analistii de pe piata imobiliara. Estimam ca nivelul chiriilor va ramne la aceeasi valoare ca n 2005
Nu sunt suficiente spatii de calitate, iar clientii nu vor sa plateasca chirii mai mari dect n alte state europene si pe produse de mai mica valoare, a declarat Mihaela Raducanu, director al departamentului nchirieri n cadrul companiei Regatta.

Opinia ei este mpartasita si de Catalina Jigman, manager departament comercial al companiei imobiliare Eurisko, care a apreciat ca nivelul chiriilor nu va suferi modificari majore, deoarece si anul acesta oferta nu va face fata nivelului cererii.

Clasa A mai are potential

Alti analisti imobiliari apreciaza nsa ca, n acest an, am putea asista totusi la o usoara crestere a chiriilor pentru cladirile de birouri clasa A, dar va fi o evolutie temporara. Credem ca se va simti o usoara crestere a chiriilor pentru clasa A, de la 18 la 19 euro pe metru patrat, nsa n masura n care se vor livra pe piata proiectele promise pentru 2007-2008 exista si motive sa credem ca aceasta va fi o crestere temporara. Odata cu marirea ofertei, pretul va cobor la 18 euro pe metru patrat n orizontul urmatorilor doi ani, a declarat Mihai Ghircoias, seful departamentului birouri al CB Richard Ellis (CBRE).

Randamente in scadere

n ceea ce priveste evolutia randamentelor investitiilor, analistii imobiliari au mentionat ca acestea se vor reduce, ajungnd pna n jurul valorii de 8-9%. Randamentele se vor situa ntre 8 si 9%, dar acestea reprezinta niveluri peste tarile din regiune, precum Budapesta sau Varsovia, unde stocul de spatii de birouri este si mai mare dect cel din Bucuresti, a apreciat Catalina Jigman. Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vnzare sau nchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul si s-a situat anul trecut n jurul valorii de 10%.

Piata se dezvolta si o mare parte din proiectele n curs de livrare vor fi vndute investitorilor institutionali. Calitatea acestora este din ce n ce mai buna si, de asemenea, si calitatea contractelor si a clientilor se mbunatateste, a precizat Ghircoias.

Concurenta fondurilor de investitii

n opinia sa, fondurile destinate investitiilor n spatii de birouri n Romnia sunt din ce n ce mai mari si de aceea va avea loc un numar tot mai mare de tranzactii de acest tip. Din punctul de vedere al randamentelor, trebuie sa tinem seama de faptul ca vom concura cu tari din regiune si nu cred ca vom putea pretinde randamente mai scazute dect cele din Ungaria sau Cehia, piete cu un grad de maturitate mai ridicat dect al nostru. Din acest punct de vedere, cred ca exista o limitare a valorilor pna la care pot cobor aceste randamente, a adaugat oficialul CBRE.

El a mentionat ca investitorii institutionali sunt foarte interesati de piata romneasca, dar ca, probabil, n 2006 nu vor avea loc tranzactii importante pe acest segment al pietei. Acestia sunt deja n procesul colectarii de informatii si cunoastere mai aprofundata. n mod sigur se vor implica pe piata romneasca, nsa momentul la care se va ntmpla acest lucru depinde si de dimensiunea si de calitatea produselor oferite, a mai aratat Ghircoias.



Citeste si