Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a primit acordul Guvernului sa scoata la vanzare 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 active, la un pret de pornire care va fi stabilit de experti autorizati, prin licitatie publica cu strigare la care vor putea participa si actualii demnitari, potrivit Mediafax.
Mandatul pentru inceperea procedurilor de vanzare a fost acordat in sedinta de miercuri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta.
In cazul in care pretul de pornire stabilit de catre experti va fi mai mic decat valoarea de inventar a imobilului, va fi luata in calcul aceasta valoare de inventar.

La licitatie va putea participa orice persoana interesata, inclusiv parlamentari, ministri si alti demnitari, care nu are datorii fata de RA-APPS si nu se afla intr-un litigiu cu regia.

"In momentul in care insa are loc o astfel de vanzare, cei care stau in imobilul respectiv si sunt altii decat cei care castiga licitatia urmeaza sa ramana in respectivul imobil pana la momentul la care se epuizeaza durata contractului pentru care le-a fost atribuita locuinta. Nu sunt supuse vanzarii imobilele ocupate de institutii publice, misiuni diplomatice, consulate, ambasade, institutii interguvernamentale si partide politice", a spus Andreescu.

Nu vor fi scoase la vanzare nici casele destinate fostilor sefi de stat ai Romaniei.

Lista celor 733 imobile scoase la vanzare va putea fi completata ulterior cu alte 108 active a caror situatie juridica actuala nu este clarificata, daca situatia acestora va fi rezolvata.

In proiectul de buget pentru anul viitor, Guvernul si-a propus sa incaseze 706 milioane lei (164 de milioane euro) din vanzarea imobilelor RA-APPS, veniturile din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmand sa creasca de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru acest an.

Potrivit proiectului bugetului de stat, veniturile din vanzarea unor bunuri apartinand domeniului privat al statului sau a unitatilor administativ-teritoriale se vor ridica la 706 milioane de lei. Surse guvernamentale au confirmat pentru MEDIAFAX ca suma reprezinta estimarea privind incasarile din vanzarea imobilelor RA-APPS.

Guvernul a anuntat in septembrie ca pregateste vanzarea unor locuinte de serviciu aflate in administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), sustinand ca procedura va fi derulata prin licitatie deschisa cu strigare, iar casele vor fi cedate la un pret care nu va cobori sub cel al pietei stabilit de evaluator.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, declara atunci ca procedura va fi una transparenta, iar principiul de baza va fi acela ca vanzarea va fi realizata prin licitatie deschisa cu strigare, iar pretul nu va fi mai mic decat pretul pietei stabilit de evaluator.

"Prin imobilele care vor fi vandute vorbim in principiu despre imobile locuinte de serviciu", a spus oficialul guvernamental.

La acel moment, surse oficiale spuneau ca intentia este ca regia sa ramana la un moment dat in administrare doar cu locuintele de protocol destinate inaltilor demnitari.

Regia Protocolului de Stat detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Toate aceste bunuri, folosite de institutii publice, ambasade, partide, sunt inca evaluate de stat la doar 226 milioane euro, stabilit pe baza bilantului contabil din 2004, cu mult sub valoarea de piata reala a proprietatilor.

Lacunele legislative, normele neclare si interesele politice permit insa in continuare ca multe dintre locuintele Regiei Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS) sa fie inca ocupate de fosti demnitari, care nu mai detin functia publica pentru care au primit casa, ori chiar de rudele acestora, iar solutionarea cauzelor in instanta este amanata de procedurile judiciare greoaie, in care pentru judecata se pronunta si doua termene anual.

Conform legii, de locuinta de serviciu RA-APPS pot beneficia doar persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate acestora, secretarii generali, precum si persoanele incadrate la cabinetul demnitarului in cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si institutiilor publice.

Refuzul fostilor demnitari de a parasi locuintele RA-APPS este explicat prin faptul ca, desi chiriile au fost majorate in 2008 cu pana la de sapte ori fata de nivelul de pana atunci, rezultand o suma lunara de plata cuprinsa intre 275 lei si 5.697 lei in functie de suprafata, tarifele au ramas chiar si in aceste conditii cu mult sub preturile practicate pe piata imobiliara.

Astfel, tariful lunar al chiriei pentru un apartament in suprafata de pana la 60 metri patrati este de 2,5 euro/mp pentru suprafata locuibila, la care se adauga 2 euro/mp pentru terenul aferent. Chiria urca la 3 euro/mp pentru un apartament de 60-80 metri patrati, la 3,5 euro/mp pentru apartamente de 80-100 metri patrati si la 4 euro/mp pentru o suprafata de peste 100 metri patrati.

Pentru vilele RA-APPS, chiria lunara nu depaseste 10 euro/mp.

In luna mai, surse oficiale declarau agentiei MEDIAFAX ca Guvernul a discutat, in sedinta, un proiect de hotarare care prevede reducerea cu pana la de cinci ori a chiriei pe metru patrat pentru casele administrate de RA-APPS si a terenului aferent, dar decizia a fost amanata, premierul Emil Boc cerand un studiu mai clar.

Reducerea cuantumului chiriei a fost argumentata prin faptul ca locuintele RA-APPS sunt "foarte mari", iar sumele de plata calculate la metrul patrat ar fi greu de suportat de catre chiriasi, premierul cerand insa un studiu mai clar din care sa rezulte necesitatea diminuarii acestor chirii in conditiile in care regia reclama scaderea veniturilor. Pana la aceasta data, hotararea privind scaderea chiriei nu a fost aprobata de Guvern.

Date obtinute de MEDIAFAX releva ca RA-APPS incearca in instanta sa recupereze datorii din chirii neachitate in cuantum de aproximativ un milion euro, peste 400 de litigii fiind numai in municipiul Bucuresti.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri