15 Septembrie 2011

Criza datoriilor loveste pietele de birouri din Europa



Pietele de birouri cele mai expuse crizei datoriilor guvernamentale ofera randamente anuale totale cu 25% mai mari decat pietele mai putin expuse, arata studiul „Impactul masurilor de austeritate in Europa” , realizat de consultantul imobiliar DTZ.

Studiul DTZ clasifica tarile europene folosind trei criterii: datoria nationala, raportata la PIB, cresterea PIB si procentul de scadere a locurilor de munca din sectorul public raportat la totalul angajatilor.

Grecia, Irlanda, Italia si Portugalia corespund categoriei „celor mai expuse”, indeplinind doua sau mai multe criterii. Cinci tari, inclusiv Germania si Marea Britanie care intrunesc un criteriu, sunt clasificate ca fiind „expuse marginal”.

Tarile care nu corespund niciunui criteriu fac parte din categoria celor „mai putin expuse” si sunt dominate de economii din afara zonei Euro, respectiv Tarile Nordice si Europa Centrala si de Est. Cele mai expuse piete inregistreaza randamente anuale totale de 8.4%, cele expuse marginal, de 7,8% iar cele mai putin expuse, de 6,7%.

„Desi randamentul total este mai mare pe pietele cele mai expuse, cresterea chiriilor ramane temperata, se mentioneaza in studiu. Asteptarile cu privire la reducerea locurilor de munca actioneaza ca o frana asupra pietelor de birouri, deoarece efectele masurilor de austeritate au un impact direct asupra cifrelor de angajare din sectorul public si indirect asupra cresterii sectorului privat.

„Expansiunea economica duce, in general, la niveluri mai ridicate ale ocuparii fortei de munca si ale cererii pentru spatii de birouri. Romania, cu una dintre cele mai mari cresteri ale PIB-ului prognozate pentru anul 2012 in Europa, ar putea experimenta o dezvoltare a acestui sector al pietei imobiliare in perioada urmatoare”, afirma Bogdan Sergentu (foto), seful departamentukui de birouri al DTZ Echinox.

Cu toate acestea, completeaza el, avand in vedere riscul ridicat de contaminare, precum si relatiile economice dintre Romania si cele patru tari identificate drept cele mai expuse la masurile de austeritate, respectiv Grecia, Irlanda, Italia si Portugalia, orice rezultat relevant este dificil de prezis si are un grad ridicat de incertitudine.



Citeste si