Premierul ungar, Viktor Orban, a exclus posibilitatea ca forţa sa politică, Fidesz, să facă parte din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) condus de partidul Fraţii Italiei al premierului Italiei, Giorgia Meloni, scrie Agerpres.

Acest lucru se datorează recentei integrări în ECR a partidului naţionalist românesc AUR (Alianţa pentru Unirea Românilor), pe care Orban l-a calificat drept "antimaghiar", transmite EFE.

Viktor Orban s-a întâlnit luni la Roma cu şefa guvernului Italiei, Giorgia Meloni, în cadrul unui mini-turneu care a mai cuprins Paris şi Berlin.

Întâlnirea a avut loc înaintea summitului UE din această săptămână, care se anunţă a fi important în ceea ce priveşte posturile de conducere din UE în urma alegerilor europene din această lună, scrie ANSA.

Meloni şi Orban au relaţii bune şi sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte aspecte precum combaterea imigraţiei ilegale şi a scăderii ratei natalităţii şi stabilirea unor limite în ceea ce priveşte suveranitatea comună a UE.

Cu toate acestea, Orban nu împărtăşeşte sprijinul ferm al guvernului italian pentru Ucraina, care luptă împotriva forţelor de invazie ruseşti. Partidul Fidesz al lui Orban nu face parte dintr-un grup european după ce s-a retras din Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, în urmă cu doi ani.

Orban şi-a arătat angajamentul de a colabora cu Meloni pentru "consolidarea partidelor europene de dreapta", chiar dacă a exclus afilierea Fidesz la ECR.

Extrema dreaptă din Germania, gata să constituie un nou grup parlamentar

Potrivit televiziunii publice ARD, care citează surse apropiate partidului, conducerea la nivel federal a AfD a decis luni, în unanimitate, să recomande la congresul de la sfârşitul săptămânii ieşirea partidului din grupul Identitate şi Democraţie (ID).

Delegaţia AfD a fost expulzată din grupul ID acum câteva săptămâni în urma declaraţiilor controversate ale capului de listă al partidului la alegerile pentru PE, Maximilian Krah.

AfD a sperat într-o nouă apropiere de ID după alegerile europene din 9 iunie, excluzându-l chiar Maximilian Krah din delegaţia sa, dar partidul nu a fost readmis.

AfD intrase în grupul ID doar cu un an în urmă, considerându-l 'o platformă adecvată pentru promovarea creării de reţele cu partidele surori europene', potrivit rezoluţiei adoptate luni de conducerea partidului.

Acum, obiectivul este de a-şi urmări şi proiecta în mod independent calea în Europa pentru a-şi atinge propriile interese, adaugă rezoluţia.

'Acest lucru necesită parteneri care ne respecta şi ne împărtăşesc interesele', mai spune AfD.

Printre potenţialii noi parteneri figurează SALF (S-a terminat petrecerea) din Spania, SOS din România, Hnutie Republika (Mişcarea Republicană) din Slovacia, NIKH din Grecia, Mi Hazank Mozgalom (Patria Noastră) din Ungaria, Konfederacja şi Ruch Narodowy din Polonia.

Potrivit cotidianului 'Der Spiegel', noul grup europarlamentar s-ar putea intitula 'Suveraniştii'.

Săptămâna trecută, portalul Euractiv a relatat că membrii acestui posibil grup ar putea proveni în principal dintre semnatarii aşa-numitei 'Declaraţii de la Sofia', iniţiată de partidul bulgar Vazrajdane pentru a cere, printre altele, negocieri de pace în războiul din Ucraina şi sfârşitul 'birocraţiei galopante' a Uniunii Europene.

Între timp, surse din Parlamentul European au declarat pentru EFE că 'nu este nimic oficial', şi au amintit că înfiinţarea unui grup politic trebuie comunicată preşedintelui PE printr-o declaraţie care trebuie să includă titulatura grupului.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri