Premierul Marcel Ciolacu a declarat că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Prezent la Braşov, unde s-a desfăşurat o şedinţă extraordinară de Guvern, premierul a fost întrebat de jurnalişti ce se întâmplă din luna iulie când expiră facilitatea de 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe şi dacă această măsură va fi prelungită, scrie Agerpres.

"Haideţi mai întâi să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele şi, ca de fiecare dată, vom veni şi vă vom informa", a spus Ciolacu. De asemenea, premierul a fost întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim să crească din toamnă şi nu în luna iulie.

"În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700", a precizat Ciolacu. Premierul a mai vorbit, din nou, și despre taxarea pe muncă și inechitățile din această ramură.

Ciolacu: Munca a ajuns să fie impozitată cel mai mult

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în perioada următoare, va începe discuţiile cu partenerii sociali pentru a "reaşeza lucrurile" în legătură cu impozitarea muncii. Premierul a explicat că nu se va adopta impozitarea progresivă, ca să nu aibă "prea multe discuţii" cu PNL, însă a anunţat deduceri pentru salariaţii cu venituri mici.

"Din punctul meu de vedere, cred că prioritatea este, în acest moment, ca Banca Mondială să termine studiul pe care pe urmă îl înaintează Comisiei. După cum bine ştiţi, avem în cererea de plată numărul 4 trecută reforma, şi respectiv o nouă lege a salarizării. Până atunci, adevărat, avem discuţii în marja Legii 153, lege pe care o avem în acest moment. A fost o abordare greşită, pentru că neputinţa în colectare, neputinţa de a avea în sfârşit digitalizare la ANAF, a dus a se lua o decizie, din punctul meu de vedere, total greşită - aceea de a mări fiscalitatea unde se colectează cel mai bine. (...) Şi atunci s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult”, conform prim-ministrului. „

Total incorect, pentru că impozitarea este uniformă, indiferent de venituri. De aceea, sunt ferm convins că, în perioada următoare, şi de săptămâna aceasta voi începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile. Dar acest lucru eu nu doresc să îl fac, cum l-au făcut alţii, respectiv să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care, pe urmă, le vom plăti prin creşterea inflaţiei. Tocmai s-a micşorat inflaţia cu aproape 0,5 procente. (...) Să reaşezăm lucrurile într-o normalitate", a spus Ciolacu.

"Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Şi atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu veniturile mai mici. Lucrurile acestea eu nu le iau sub emoţii. (...) Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, trebuie, şi aici încadrăm aproape o treime dintre români, trebuie să intervenim”, a spus premierul.

„Printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe legea salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. (...) Eu, emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic nu am să fac, în schimb voi lua decizii pentru că este o inechitate socială ceea ce se întâmplă", a precizat Ciolacu.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri