Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în plenul Parlamentului, că votul din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne împotriva extinderii spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria a generat "revoltă, frustrare şi dezamăgire" la nivelul întregii societăţi româneşti şi a fost "un test pe care nu România, ci Europa l-a picat," relatează Agerpres.

„Votul din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria a generat revoltă, frustrare şi dezamăgire la nivelul întregii societăţi româneşti, cu atât mai mult cu cât România a parcurs o serie de paşi importanţi în acest an, pentru a ne apropia de momentul aderării depline,” a spus Premierul României. „Acest vot s-a întâmplat, deşi ne-am bucurat de o susţinere europeană largă din partea statelor membre şi a instituţiilor europene, inclusiv a dumneavoastră, doamnă preşedinte, susţinere pentru care vă mulţumim. Regretăm că o opoziţie singulară a Austriei a dus la acest rezultat care neagă un drept legitim al României", a afirmat Ciucă, referindu-se la Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European.

„Dacă în planul agendei europene decizia din Consiliul JAI a părut o chestiune secundară, pentru o naţiune constitutivă a Europei, acest vot a ridicat un serios semn de întrebare, la care Europa trebuie să mediteze. Pentru că a fost un test pe care nu România trebuia să îl treacă, ci Europa l-a picat. Perioada următoare va fi marcată de numeroase asemenea teste - fie că e vorba de criza energetică, de migraţie, de extinderea Uniunii Europene sau de relaţiile ei externe,” a mai adăugat Ciucă.

„Dacă vom lăsa interesele naţionale să prevaleze, dacă vom urma exclusiv calculele electorale, majorităţile politice, simpatiile sau antipatiile naţionale, ne putem pregăti pentru un eşec. Europa nu este doar o simplă declaraţie politică privind valori împărtăşite, ci ea se construieşte pas cu pas prin atitudini şi abordări", a transmis premierul.

Ciucă a arătat că România rămâne angajată pentru realizarea obiectivului de intrare în Schengen

"Avem de ales între a fi cu adevărat o Europă puternică sau de a ne confrunta cu disoluţia acestui proiect. În acelaşi timp, suntem pe deplin încredinţaţi că spaţiul Schengen va deveni mai puternic, mai sigur şi mai prosper prin integrarea României în interiorul său. Ca urmare, vă asigur că rămânem angajaţi şi vom avea o atitudine constructivă pentru realizarea cât mai rapidă a acestui obiectiv. Am convingerea că, la fel ca şi până acum, vom beneficia de susţinerea fermă a Parlamentului European", a adăugat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul s-a referit la aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană, România fiind în rândul naţiunilor care respectă valorile unei societăţi libere şi democratice, statul de drept şi dreptul internaţional. El a punctat faptul că acest an a fost deosebit de greu, iar răspunsul comun la provocările războiului din Ucraina a fost solid şi România a fost în prima linie de acţiune.

Nicolae Ciucă a mai spus că anul 2022 a adus şi aspecte pozitive pentru România, referindu-se la raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care reprezintă "o recunoaştere şi o confirmare la nivel european a faptului că direcţia reformelor pe care am urmat-o cu consecvenţă în ultima perioadă este cea corectă".

S-a referit şi la "multiplele provocări în plan economic" care vor trebui gestionate în perioada următoare, menţionând că Planul de redresare pentru Europa încurajează statele membre UE să realizeze reforme şi investiţii semnificative, iar România este hotărâtă să folosească toate oportunităţile oferite de acest instrument.

"Semnarea, la Bucureşti, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, a Acordului care va permite furnizarea de energie electrică pentru ţările europene, prin cablul submarin din Marea Neagră, pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România, reprezintă cea mai recentă dovadă concretă a rolului pe care ţara noastră este dispusă să şi-l asume în regiune şi la nivelul Uniunii", a mai declarat el.

Potrivit premierului, "consolidarea rezilienţei interne şi externe, solidaritatea, coeziunea şi principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă sunt mai actuale decât oricând".

Sursa foto: Guvernul României

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri