25 Octombrie 2021

Nicolae Ciucă, premierul desemnat: Căutăm susținere pentru un guvern minoritar



Nicolae Ciucă este noul premier desemnat de Klaus Iohannis, după ce propunerea Dacian Cioloș a eșuat în fața votului de învestirură. Însă, mergând pe aceeași variantă, noul premier desemnat, insistă că vrea să găsească soluții pentru ieșirea din criză prin intermediul unui guvern minoritar. ”Căutăm susținere pentru un guvern minoritar”, a declarat Ciucă, aflat la Parlament, înaintea unei întâlniri cu Dacian Cioloș.

”Sper să avem un dialog și să avem discuții. Nu cred că ne găsim în situația în care să spunem nu facem. Vom discuta cu toți cei care sunt dispuși să ne asculte și care vor să scoată țara din criză. Căutăm susținere pentru un guvern minoritar”, a declarat Nicolae Ciucă.

Discuțiile pentru formarea unei majorități în Parlament care să susțină Guvernul Ciucă au intrat în impas, după ce negocierile dintre PSD și PNL au eșuat. Liderii celor două partide au avut o întâlnire la o vilă de protocol din București, în prezența premierului desemnat, însă, potrivit unor surse politice, PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD.

Președintele PNL Florin Cîțu nu a fost de acord cu solicitările social democraților. Mai mult, între partenerii de guvernare, PNL și UDMR, nu s-a ajuns la un acord în privința ministerelor, scrie Digi24.

Surse liberale susțin că PNL ar vrea să le ofere celor din UDMR un singur minister în plus. În aceste condiții, partidul condus de Kelemen Hunor cere un minister cu greutate în guvern, fie ministerul Fondurilor Europene, fie ministerul Transporturilor. Însă, prima varianta este exclusă, ministerul Fondurilor Europene fiind dorit insistent de liberali.

„Problema PNL în acest moment nu este câte ministere dă UDMR-ului, ci cum să se înțeleagă cu USR după ce nu s-au înțeles cu PSD”, au declarat pentru Digi24.ro surse apropiate discuțiilor.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 de voturi la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.



Citeste si