12 Aprilie 2019

CCR sustine ca rapoartele MCV si recomandarile Comisiei Europene nu au relevanta constitutionala



Curtea Constitutionala a decis ca rapoartele MCV si recomandarile Comisiei Europene nu au relevanta constitutionala chiar daca sunt obligatorii pentru statul roman. A respins astfel o sesizare a PNL prin care se cere desfiintarea Sectiei de Investigare a Magistratilor, conform Ziare.com.

Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 prin care a fost instituit Mecanismul de Cooperare si de Verificare (MCV), chiar daca este obligatorie pentru statul caruia i se adreseaza, nu poate avea relevanta constitutionala, sustine Curtea Constitutionala a Romaniei.

Potrivit judecatorilor, Decizia 2006/928/CE "nici nu dezvolta o norma constitutionala, fiind circumscrisa celor existente, si nici nu complineste o lacuna a Legii fundamentale nationale."

Motivarea apare in decizia CCR din 18 martie 2019, cand Curtea a hotarat cu majoritate de voturi ca ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu incalca legea fundamentala, respingand astfel criticile PNL si USR la acest act normativ.



Citeste si