5 Noiembrie 2018

Daniel Buda cere premierului sa explice care este stadiul studiilor de fezabilitate privind spitalele regionale



Eurodeputatul PNL Daniel Buda ii cere premierului Viorica Dancila sa explice public care este stadiul studiilor de fezabilitate al celor trei spitale regionale de urgenta, sustinand ca va veni momentul cand in Romania se va da socoteala si pentru banii europeni nefolositi, nu doar pentru cazurile de frauda, relateaza Agerpres.

Europarlamentarul, care este si lider al PNL Cluj, a afirmat duminica, intr-o conferinta de presa, ca realizarea spitalului regional de urgenta de la Cluj este grav pusa in pericol de guvernul PSD-ALDE.

"Avem certitudini ca finalizarea spitalului regional de urgenta de la Cluj este pusa grav in pericol de incapacitatea Guvernului PSD - ALDE de a intelege importanta unui astfel de obiectiv finantat din fonduri europene. Ii solicit public premierului Viorica Dancila si ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sa explice care este stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iasi si Craiova si sa nu faca niciun gest care sa pericliteze accesarea fondurilor europene. (...) Va veni un moment in Romania in care formele de raspundere de o anumita natura vor interveni si cand nu folosesti bani europeni, nu doar cand ii folosesti si ii duci in alta parte. Pentru ca cineva va intreba, 'tu, prim-ministru sau ministru, daca ai stiut ca poti sa dezvolti o infrastructura cu bani europeni, pe care i-ai avut pe gratis, de ce nu ai facut nimic'? (...) Chiar cred ca aici discutam de un sabotaj la nivelul Romaniei, pentru ca discutam de sanatatea oamenilor", a spus Buda.

El a spus ca, prin aceasta incapacitate de a folosi bani europeni pentru proiecte mari si extrem de necesare pentru societate, Romania da si un exemplu prost, in pragul preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Daniel Buda a mai anuntat in conferinta de presa si demararea unei campanii, in Transilvania, de strangere de semnaturi pentru sprijinirea proiectului de construire a spitalului regional de la Cluj din fonduri europene si a afirmat ca le va cere colegilor de partid sa preia aceasta actiune la nivel national.

"Ne miram de ce ne pleaca medicii din tara in state unde exista infrastructura medicala adecvata. (...) Este inadmisibil sa avem o dezbatere publica privind oportunitatea acestor obiective in Romania din fonduri europene, ca ar fi mai scumpe decat daca s-ar face in parteneriat public privat. Nu pot sa inteleg ce fac cei de la PSD, Corina Cretu se bate pentru Romania, iar tara noastra este data ca exemplu negativ de neabsorbtie a fondurilor europene", a mai spus Daniel Buda.

La randul sau, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Manzat, a precizat ca dintre cele trei proiecte de spitale regionale, cel de la Cluj era cel mai avansat. El a aratat ca inca din 2007 s-a discutat despre oportunitatea unui studiu de prefezabilitate si ca intre timp CJ Cluj a facut o serie de demersuri, respectiv in 2011 a preluat in administrare suprafata de teren de 14,4 hectare pe care va fi ridicat spitalul. Terenul, care se afla in comuna Floresti, limitrofa municipiului Cluj-Napoca, a fost ulterior predat de catre CJ Cluj Ministerului Sanatatii, dar intre timp s-au facut toate viabilizarile si documentatia necesara.



Citeste si