15 Octombrie 2018

Tomac: PMP a strans un milion de semnaturi pentru sustinerea legii privind revenirea la alegerea primarilor in 2 tururi



Partidul Miscarea Populara va depune saptamana viitoare, la Camera Deputatilor, listele cu peste un milion de semnaturi adunate de la cetatenii din intreaga tara care sustin initiativa PMP de revenire la alegerea primarului in doua tururi, a declarat presedintele formatiunii, Eugen Tomac.

"Vreau sa le multumesc celor peste un milion de romani care au semnat pentru revenirea alegerii primarului in doua tururi. Peste 3.000 de membri ai PMP, timp de jumatate de an au promovat aceasta campanie pe care partidul nostru a initiat-o, pentru ca noi credem ca este foarte important ca un subiect precum alegerile locale sa nu ramana doar un subiect la discretia partidelor politice. Am vazut in 2012, in 2016, primari alesi sub 10% din numarul total de alegatori care gestioneaza resursele unei comunitati. Pentru ca noi credem ca cea mai corecta solutie pentru romani este revenirea la alegerea in doua tururi pentru primari, am initiat aceasta campanie", a afirmat Eugen Tomac, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul central al PMP, conform Agerpres.ro.

Liderul PMP a anuntat ca listele cu semnaturi vor fi depuse la Parlament saptamana viitoare.

"Vreau sa va amintesc ca (...) Legea cu privire la alegerea primarilor in doua tururi, propusa de PMP, a fost adoptata, ce-i drept tacit, in Senat, inca din mai 2016. Acum vom merge cu cele un milion de semnaturi la Parlament pentru a le cere si deputatilor sa voteze revenirea la alegerea primarului in doua tururi. Sigur ca, cunoastem care sunt optiunile publice cu privire la alegerea primarului in doua tururi, insa faptul ca exista parlamentari din arcul guvernamental care sustin revenirea la alegerea primarului in doua tururi ne face sa fim optimisti in ceea ce priveste demersul pe care PMP l-a initiat. (...) Chiar daca in comisiile de specialitate lucrurile nu au stat atat de grozav tragem speranta ca in plenul Camerei Deputatilor, acolo unde trebuie sa se dea ultimul vot, vom primi un vot de incredere", a sustinut Tomac.

Liderul PMP a adaugat ca, in cazul in care celelalte partide politice parlamentare vor ignora mesajul transmis de peste un milion de romani, mesajul acestora nu va ramane doar in Parlament.

"In cazul in care Parlamentul va trata cu indiferenta acest mesaj (...) vom transmite acest mesaj politic primit de la peste un milion de cetateni presedintelui Romaniei. Presedintele Romaniei are, in baza articolului 90 din Constitutie, aceasta prerogativa, dupa consultarea Parlamentului poate cere poporului sa-si exprime prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national. Si noi credem ca revenirea la alegerea primarului in doua tururi este un subiect de interes national (...) Vom transmite acest mesaj presedintelui Romaniei cu rugamintea de a convoca un referendum pe 26 mai odata cu alegerile europarlamentare pe acest subiect, daca, trebuie sau nu, sa revenim la doua tururi", a spus Tomac.

Presedintele PMP a explicat ca un astfel de referendum, organizat odata cu alegerile europarlamentare, nu implica decat un exercitiu foarte clar cu privire la mobilizarea cetatenilor.

"Credem ca este bine sa consultam cat mai des poporul, cu atat mai mult cu cat, subliniez, un asemenea referendum organizat in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare nu implica costuri in plus", a declarat Tomac.

Presedintele PMP s-a referit si la initiativa legislativa formatiunii pe care o conduce privind reducerea numarului de parlamentari la 300, in baza rezultatului referendumului organizat in 2009 pe acest subiect.

"Cerem partidului de guvernamant si Parlamentului Romaniei ca in regim de urgenta sa supuna dezbaterii proiectul de lege 462/2018 initiat de PMP, cu privire la reducerea numarului de parlamentari. (...) Acest proiect de lege este adoptat de Senat, deci reducerea numarului de parlamentari la 300 care pune in aplicare referendumul validat cu peste 50% participare, cand peste 7,3 milioane de cetateni au iesit la vot, trebuie sa primeasca o confirmare si din partea clasei politice. (...) Avem aceasta lege in Parlament este pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si ne dorim ca acest lucru sa se intample cat mai curand. (...) Deci, si alegerea primarului in doua tururi a fost adoptata de Senat, si alegerea cu privire la reducerea numarului de parlamentari a fost adoptata de Senat. Ambele legi sunt acum in Camera Deputatilor, vom cere ca in perioada urmatoare sa fie supuse dezbaterilor in plen si sa fie adoptate", a afirmat Tomac.

Intrebat ce alte partide parlamentare sustin initiativa privind alegerea primarului din doua tururi, Tomac a spus: "PNL in mod sigur sustine revenirea la alegerea primarului in doua tururi si am discutat acest subiect cu domnul presedinte Orban de mai mult timp".

"Sigur si USR-ul si m-a asigurat si domnul Vosganian ca ALDE va vota pentru revenirea la alegerea primarului in doua tururi. In PSD apele sunt impartite cu privire la acest subiect, sa speram ca vom gasi intelegerea necesara pentru a crea o majoritate care sa voteze acest obiectiv, vom discuta si cu celelalte partide care sunt in Parlament in zilele urmatoare", a adaugat presedintele PMP.

Fiind intrebat daca se poate asigura o majoritate la vot in Camera Deputatilor pe acest proiect, fara voturile UDMR, Tomac a spus: "La ora actuala, cu suportul minoritatilor si a partidului domnului Ponta, da".



Citeste si