Reprezentantii Franklin Templeton Investments (FTI) se declara multumiti de starul luat de Fondul Proprietatea (FP) pe Bursa, considerand listarea un "impuls" important pentru piata locala. Pentru viitor, administratorii FP au in plan demararea mai multor investitii atat in Romania cat si in alte tari din centrul si estul Europei.
“Dupa ani de amanari, actionarii si investitorii pot tranzactiona actiunile Fondului Proprietatea pe o piata reglementata si transparenta, cu costuri de tranzactionare mai mici si cu acces total la informatiile relevante despre Fond. In plus, este important sa mentionam ca in ziua listarii pretul actiunii era mai mare, respectiv discountul era mai mic fata de perioada in care actiunile se tranzactionau pe piata gri. Acesta este cu adevarat un inceput foarte bun”, a precizat Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group.

Oficialii Franklin Templeton au tinut sa sublinieze ca listarea Fondului a dus la triplarea lichiditatii pe Bursa de la Bucuresti (BVB), comparativ celei din anii 2009 si 2010. De mentionat insa ca dupa un debut extrem de bun, cu rulaje zilnice in medie de 240,6 milioane lei, entuziasmul pe titlurile FP s-a redus constant, saptamana trecuta inregistrandu-se un rulaj mediu zilnic de 18,7 milioane lei.

De la listare, peste 1,6 miliarde de actiuni Fondul Proprietatea au fost tranzactionate pe BVB, reprezentand 11,8% din capitalul Fondului. Valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile FP a depasit un miliard de lei, iar numarul total de tranzactii a fost de peste 27.191 in prima luna.

Referitor la urmatorul pas pentru Fond, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a declarat ca prioritatea o reprezinta cresterea valorii companiilor din portofoliu, printr-un proces de administrare activa a investitiilor. "In timp, acest proces se va reflecta pozitiv in valoarea Fondului si in pretul actiunii", spune Konieczny.

Pe agenda sefilor de la FTI se mai afla analizarea si realizarea de noi investitii pentru Fondul Proprietatea in Romania, dar si in alte tari din centrul si estul Europei. De asemenea, reprezentantii Franklin Templeton vor sa consilieze conducerile companiilor din portofoliu pentru luarea unor masuri de imbunatatire a eficientei, profitabilitatii si transparentei in companiile controlate de stat. Un posibil exemplu este incurajarea Guvernului sa schimbe planurile existente referitoare la cei doi campioni energetici Electra si Hidroenergetica.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri