Bursa a crescut cu 0,24%, intr-o piata in care unii investitori au fost mai activi la tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea (FP), dupa ce aceste titluri au atins pragul psihologic de 0,6 lei spre finalul sedintei, pentru prima data de la listare, potrivit Mediafax.
Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa dupa primele doua ore a revenit la nivelul de la finalul sedintei anterioare, iar titlurile SIF-urilor au trecut pe scadere. Dupa numai 30 de minute, bursa a revenit pe crestere, insa actiunile celor cinci SIF-uri au continuat sa fie tranzactionate la preturi din ce in ce mai reduse.

Astfel, la finalul sedintei indicele BET-FI, care reflecta linia actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF), se plasa cu 1,56% sub nivelul de luni.

Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania, nu crede ca discutiile din mediul politic privind schimbarea premierului Boc cu un independent au avut impact in randul investitorilor.

"Nu vad sa fi fost vreo influenta, nici macar in ceea ce priveste actiunile SIF-urilor, unde de obicei miscarile sunt mai vizibile la unele stiri. Pe aceste titluri s-a simtit in ultima saptamana o presiune la vanzare, deci nu cred ca discutiile privind o schimbare de premier au avut azi vreo influenta. Daca pentru sectorul bancar observam o mentinere a interesului prin relativa stabilitate a preturilor, aratand mai degraba o consolidare prelungita, nu acelasi lucru il putem spune despre sectorul SIF-urilor unde continua presiune la vanzare pare sa impinga indicele BET-FI catre noi minime ale anului. Singurele miscari mai vizibile sunt pe companiile care au publicat rezultate financiare remarcabile, gen Compa si Azomures", a declarat Avram.

Totodata, el considera ca investitorii nu au fost influentati de informatiile publicate marti de INS privind scaderea PIB anul trecut cu 1,2%, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%.

"Sunt doua lucruri importante la care se uita investitorii straini. In primul rand Romania trebuie sa isi recapete statutul de «investment grade» si, totodata, este necesara o promovare la nivelul de «emerging market» de la «frontier market». A doua conditie se poate realiza prin cresterea free-float-ului la Petrom si Transgaz prin ofertele secundare anuntate de stat. Aceasta promovare inseamna introducerea pietei romanesti in indicele MCSI Emerging Markets", a declarat Avram.

Primele zece titluri in functie de lichiditate au mentinut indicele BET la nivelul de luni, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au crescut in medie cu 0,27%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in scadere cu 0,27%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa se plaseze pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 25,9 milioane lei, si au asigurat 62% din lichiditatea bursei. Aproximativ 10 milioane lei au reprezentat tranzactiile din ultimele 30 de minute.

Ultimul transfer cu titlurile FP a fost realizat la 0,6 lei, pret in scadere cu 1,4%. Cotatia este cea mai redusa de la listarea la Fondului la Bursa, in 25 ianuarie.

Avram spune ca nivelul de 0,6 lei/actiune este perceput de unii investitori ca un nivel psihologic.

Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, afirma ca interesul redus pentru tranzactionare, exceptand titlurile FP, este explicabil in conditiile in care investitorii care au vrut sa cumpere actiuni la FP au achizitionat, insa nu au intrat si pe alte titluri.

"Mai plastic exprimat, cu o floare nu se poate face primavara. In prezent speculatorii si vanzatorii initiali pe actiunile FP sunt cei mai activi in piata. Faptul ca pietele externe au evolutii care asigura randamente satisfacatoare pentru investitorii semnificativi de acolo, fac ca privirile catre pietele emergente sa fie orientate intr-o masura mai redusa, iar in cazul pietelor precum Romania oportunitatile sunt mai greu de identificat si valorificat", a afirmat Barbulescu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa de la Paris avansa cu 0,2%, piata de la Londra era in scadere cu 0,2%, in timp ce bursa de la Frankfurt era in stagnare. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de cel mult 0,8%, in timp ce pietele din Slovenia si Bulgaria avansau cu 0,1% si, respectiv, cu 2,8%.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri