2 August 2010

Erste Group: Sectorul farma din Romania continua sa intampine probleme



Intarzierea platilor din sectorul de sanatate, sistemul clawback si majorarea TVA sunt factorii care vor pune presiune asupra rezultatelor companiilor romanesti din domeniul farmaceutic, se arata intr-un raport de analiza al Erste Group.

Analistii Erste recomanda pastrarea actiunilor Antibiotice Iasi (ATB) si ofera un pret-tinta de 0,57 lei/actiune, cu 3,6% mai mare decat ultimul pret din piata. Pretul de referinta a fost redus de la 0,262 lei.

Din perspectiva specialistilor, schimbarile preturilor de referinta ale medicamentelor eliberate cu reteta si tinta de extindere a exporturilor va reduce presiunea pe care o are taxa de clawback asupra profitului ce urmeaza a fi inregistrat de compania ieseana.

Erste estimeaza un profit net de 13,07 milioane lei, cu 11% mai mic decat rezultatul bugetat de Antibiotice pentru acest an. Intr-un raport de analiza de la finalul lunii iunie, analistii preconizau un profit net de 15,9 milioane lei.

“Continuam sa consideram ca pozitia Biofarm este mai buna decat cea a competitorilor din regiune, nu in ultimul rand datorita expunerii pe sistemul local de rambursare a platilor din segmentul de medicamente, precum si ca urmare a marjelor competitive pe piata de OTC din Romania”, se indica in raportul de analiza.

Erste recomanda acumularea actiunilor Biofarm (BIO) si vede un pret-tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0,217 lei/actiune, cu 14% mai mare decat ultima cotatie a titlurilor. In ultimul raport al grupului austriac, pretul-tinta era de 0,226 lei.

“Biofarm continua sa isi demonstreze excelenta abilitate de competitivitate in ciuda politici guvernamentale volatile si imprevizibile privind piata de farmaceutice. Acest lucru se transpune intr-o perspectiva promitatoare privind dezvoltarea afacerilor”, se mai indica in raportul de analiza.

Specialistii estimeaza un profit net de 16,28 milioane lei pentru acest an, cu 21% mai mare decat cel bugetat de catre companie pentru 2010.



Citeste si