28 Iulie 2010

Cel mai mare rulaj pe Bursa din ultimele trei saptamani



Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 2,89%, pentru a cincea sedinta consecutiv, in linie cu bursele externe, intr-o piata sustinuta in principal de tranzactiile cu actiunile BRD (BRD) si SIF Oltenia (SIF5), care au dus lichiditatea la nivelul maxim din ultimele trei saptamani.

In ultimele cinci sedinte indicele general al bursei, BET-C, a urcat cumulat cu 5,8%.

Piata a inregistrat marti cele mai vizibile variatii din luna iulie.

Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi in crestere in medie cu 1% pe fondul unor transferuri cu volume mai mari de titluri decat in sedinta anterioara. Punctul maxim de crestere al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins cu putin inainte de inchidere, cand piata avansa cu 3,12%.

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au inregistrat variatii mai ample inca de la debutul zilei, cand au urcat cu aproape 2%, in contextul in care ordinele de cumparare au depasit oferta. Preturile au continuat sa creasca pana aproape de inchidere, astfel ca la ora 16:15 indicele BET-FI a inregistrat cea mai mare valoare a sesiunii, fiind in urcare cu 5,6%.

Ritmul s-a temperat usor chiar la finalul zilei, astfel ca actiunile celor cinci SIF-uri au incheiat la cotatii in crestere in medie cu 5,19%.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece titluri, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in medie cu 4,01% mai mari, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 3,01% peste nivelul de luni.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 4,08%.

"Cred ca si entuziasmul de pe bursele externe are influente pe piata de capital din Romania, insa cresterile vin in special din lipsa vanzatorilor si nu din presiunea pe cumparare. Totusi, ma astept in continuare la volume reduse de tranzactionare in luna august si la o evolutie in lateral (cu oscilatii reduse - n.r.). Foarte importante pe termen scurt vor fi si raportarile financiare care vor incepe sa fie publicate la inceputul lunii august", a declarat pentru Mediafax Bogdan Tudosie, senior trader la divizia de brokeraj a OTP Bank.

Investitorii au avut un interes ridicat pentru tranzactionarea actiunilor BRD si SIF Oltenia, cu care s-au realizat operatiuni de 9,9 milioane lei si, respectiv, 6,5 milioane lei. Rulajul cumulat al celor doua titluri a asigurat 47% din lichiditatea pietei, de 35,1 milioane lei (8,2 milioane euro). Ultimul transfer cu actiunile bancii a fost efectuat la 11,4 lei, pret in crestere cu 3,64%, iar cotatia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 4,55%, la 1,38 lei.

Valoarea cumulata a operatiunilor de marti a fost de peste doua ori mai mare
comparativ cu rulajul de luni, de 15,5 milioane lei (3,6 milioane euro).

O lichiditate mai mare decat cea de marti a fost inregistrata la 2 iulie, cand transferurile au insumat 138,4 milioane lei (32,1 milioane euro). La acea data lichiditatea a fost sustinuta in proportie de 88% de tranzactii negociate cu mai multe pachete de actiuni, in suma de 124,9 milioane lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti,
bursele vest-europene avansau cu maximum 1,7%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care inregistrau cresteri cuprinse intre 0,1% si 2,2%.



Citeste si