Lipsa tranzactiilor pe pietele din Statele Unite si Marea Britanie, din cauza unor sarbatori legale, a lasat Bursa de la Bucuresti fara repere, reusind sa incheie sedinta in usoara urcare pe rulaje injumatatite.
Lichiditatea pietei reglementate s-a redus semnificativ la 10,20 milioane lei (2,44 milioane euro), comparativ cu nivelul inregistrat in sesiunea precedenta, de 20,74 milioane lei (4,97 milioane euro).

“S-a putut observa ca in ultimele doua saptamani in piata erau mai prezenti speculatorii, decat investitorii pe termen lung, iar cum bursele din SUA si Marea Britanie au fost inchise, acestia nu au intervenit deoarece nu au avut repere”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville (noul Vanguard).

Indicele BET, care urmareste cele mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,08%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,75%.

In schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat sedinta cu o pierdere de 1,79%, la nivelul de 15.505,77 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat usor, cu 0,17%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 1,28%.

Bursele europene scadeau moderat la ora inchiderii sedintei BVB, trase in jos de actiunile din sectorul auto, in contextul in care Porsche a anuntat ca a primit un imprumut de 700 milioane euro de la divizia Volkswagen, dar a subliniat ca poate face fata datoriilor.

Pe piata din Frankfurt, indicele DAX cobora in jurul orei 16:30 cu 0,63%, pana la 4.887,62 puncte, iar indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, scadea cu 0,25%, pana la 3.219,79 puncte.

“Redeschiderea burselor inchise astazi (ieri – n.r.) nu presupune cresterea lichiditatii bursei autohtone, insa va determina variatii de pret mai mari decat ultimele inregistrate”, continua Ciubotaru.

Petrom, cea mai cautata companie de pe bursa

Actiunile Petrom (SNP) au fost cele mai tranzactionate din piata, inregistrand schimburi de 1,88 milioane lei. Titlurile s-au apreciat cu 3,48%, pana la cotatia de 0,2380 lei, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SI5) au atras cea de-a doua lichiditate de pe bursa, coborand cu 2,44%, pana la 0,80 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au scazut cel mai mult din sectorul de profil, cu 3,01%, pe fondul unor tranzactii de 1,07 milioane lei, cotatia finala fiind de 0,6450 lei.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a atras cea mai redusa lichiditate din sector, de 184.096 lei, iar pretul actiunilor s-a depreciat cu 1,89%, pana la 0,78 lei, in timp ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut 0,98%, pana la cotatia de 0,403 lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai redusa scadere dintre SIF-uri, de 0,88%, pana la 0,56 lei pe fondul unor schimburi de 188.218 lei.

Din nivelul sectorului bancar s-au remarcat actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au avut un rulaj de 1,34 milioane lei, dar au stagnat la cotatia de 1,02 lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 0,68%, la 7,45 lei, in urma unor schimburi de 923.123 lei. De asemenea, un pachet de 101.000 titluri BRD a fost transferat prin intermediul piete Deal, valoarea tranzactiei fiind de 752.450 lei.

Pretul actiunilor Erste Bank (EBS) a urcat cu 0,13%, la 76,90 lei, pe fondul unui rulaj de 215.098 lei.

“In aceasta saptamana, ma astept la aceleasi nivele de lichiditate si ramane de vazut ce se va intampla cu indicii in functie de evolutiile externe. Pe bursa autohtona nu mai sunt asteptate vesti noi, in conditiile in care perioadele adunarilor generale si a raportarilor trimestriale s-au incheiat”, considera Cristian Negoita, broker la casa de brokeraj Confident Invest.

Andrei Ciubotaru afirma ca daca vor exista variatii importante ale burselor externe, acestea se vor rasfrange si asupra indicilor romanesti, insa nu vor depasi minimele atinse la inceputul lunii martie si nici maximele inregistrate in urma cu 2-3 saptamani.

“Nu vad un flux de capital in afara si in circuitul bursei care sa impinga indicii sa treaca de astepte repere”, conchide acesta.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri