5 Mai 2009

Fondatorul Broker Cluj vinde din actiunile detinute la casa de brokeraj



Petru Prunea, fostul presedinte si director general al Broker Cluj, si Adrian Ceuca, fostul director adjunct, au inceput sa renunte la actiunile firmei de brokeraj dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) le-a interzis sa activeze pe piata de capital romaneasca pentru 5 ani, respectiv 3 ani.
Petru Prunea (foto) a vandut in ultima saptamana din luna aprilie 1 milion de actiuni ale Broker Cluj (BRK) pentru care a primit 206.000 lei (circa 50.000 euro).

Cele 1 milion de actiuni BRK reprezinta 0,34% din capitalul social, iar conform informatiilor de pe site-ul casei de brokeraj, Prunea detine 3,5% din actiunile totale. Astfel, pachetul detinut de catre fostul presedinte al Broker Cluj valoreaza circa 2 milioane lei.

Adrian Ceuca a plasat in piata tot in cadrul saptamanii trecute 50.000 de actiuni BRK pentru care a primit 9.085 lei (2.170 euro).

La mijlocul lunii aprilie, CNVM a acordat amenzi de 12.000 euro conducerii casei de brokeraj pentru zeci de nereguli gasite la unele sucursale si a interzis conducerii sa mai activeze pe piata de capital.

Petru Prunea a fost sanctionat de catre arbitrul pietei de capital cu o amenda de 25.000 lei, i s-a retras autorizatia de conducator si i s-a interzis pentru o perioada de 5 ani sa desfasoare activitati si servicii pe piata de capital autohtona.

Sanctiunea este o consecinta a fraudei descoperite la inceputul anului la sucursala din Deva a casei de brokeraj, care a determinat o serie de investigatii. Astfel, in ultimele luni, o serie de angajati ai Broker Cluj au primit amenzi si sanctiuni si Petru Prunea a fost inlocuit din functia de presedinte al companiei.

Prunea a fondat compania de brokeraj Broker Cluj in 1994 si a condus-o pana in luna martie a acestui an. Firma de brokeraj este unul din liderii din piata romaneasca, fiind si singurul SSIF listat la Bursa.



Citeste si