Studiul de sentiment al pietei de capital pentru luna aprilie, realizat de Prognosis.ro, releva faptul ca optimismul investitorilor si al expertilor a ajuns la cote asemanatoare cu noiembrie 2008. Asteptarile fata de evolutia indicelui BET-FI sunt cele mai ridicate de la inceputul sondajului, in urma cu un an.
Revenirea care era anticipate lunile trecute, analizand sentimentul pietei, a fost confirmata de rally-ul din martie, care continua.

Pe termen de o luna, expertii sunt mai prudenti decat investitorii, numarul taurilor fiind aproximativ egal cu cel al ursilor (40%).
“Pozitia noastra este inca pozitiva, dar Inclinam spre prudenta si suntem atenti in permanenta la semnale ale unui sfarsit al rallyului”, sustin specialistii Prognosis.ro.

In ceea ce priveste indicele BET, investitorii sunt mai optimisti decat in noiembrie, in timp ce expertii sunt mai precauti.

Mai putin sensibili decat indicii pe o luna, cei care masoara asteptarile pe termen de 6 luni, au avut, pana in februarie, un trend negativ. “Trendul a fost intrerupt in martie. Avem de-a face cu un moment de inflexiune intre asteptarile pe termen de 1 luna si cele pe 6 luni”, se mai arata in raport.

Conform statisticilor Prognosis, este pentru prima oara cand atat investitorii, cat si expertii sunt mai optimisti pe termen scurt decat pe termen lung. Acelasi lucru se poate observa si in legatura cu indicii BET si RAQC.

Procentual, mai multi investitori si expertii se asteapta la o crestere pe termen scurt, decat la o revenire pe termen lung.

“Aceasta pozitie, impreuna cu increderea crescuta a investitorilor, ne fac sa luam in calcul o posibila intrerupere a rally‐ului ascendent al ultimei perioade. Sentimentul lunii urmatoare va aduce mai multe clarficari privind schimbarea de trend a asteptarilor privind evolutia pietei”.

Pentru prima oara in ultimul an , indicele care masoara increderea investitorilor se apropie de valoarea zero.

“Inregistram unul dintre cele mai mari niveluri ale lipsei unui sentiment fata de bursa: peste 45% dintre investitorii chestionati nu sunt nici optimisti nici pesimisti cu privire la capacitatea lor da a‐si astinge obiectivele de investitii la bursa. O trecere deasupra liniei de neutralitate ar confirma schimbarea generala de sentiment pe piata de capital”, informeaza raportul Prognosis.ro.

Sectorul preferat de investitori pentru urmatoarele 6 luni este cel financiar (35,2%), urmat de cel al utilitatilor (13.9%) si petrolier 12.3%).

Aproape jumatate din expertii chestionati (44%) aleg domeniul financiar ca principala optiune sectoriala pentru urmatoarea jumatate

“Este cea mai ridicata valoare de preferinta pentru acest sector in ultimul an, si o crestere accelerata fata de valoarea de la sfarsitul lunii trecute (12,5%). niciunul 18.0% Urmeaza in preferintele expertilor BVB sectorul farmaceuticelor si cel agricol/alimentar”.

In ce priveste evolutia Produsului Intern Brut in pana la sfarsitul anului 2009, 30% din investitori inca mai spera la o crestere a produsului intern in acest an, doar 15% din experti prevad acest lucru.

Dintre optimisti, cei mai multi(20.5% investitori si 8.7% experti) vad o crestere de pana in 1%. Majoritatea respondentilor (63,3 % din investitori si 78.3% din experti) asteapta insa o scaderea a PIB in 2009 Aproximativ 30% din ambele categorii asteapta o scadere mai mare de 3% 2009.


Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri