2 Decembrie 2008

Bursele europene, scadere drastica, afectate de pesimismul investitorilor



Titlurile marilor companii listate la bursele europene s-au ieftinit luni, in frunte cu actiunile bancilor, deoarece temerile legate de prelungirea crizei economice mondiale si de reducerea cererii de petrol si metale au sporit pesimismul investitorilor, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 6,3%, la 808,13 puncte, dupa ce saptamana trecuta urcase cu 13%. Indicele a coborat cu 46% de la inceputul anului, dupa cinci ani de crestere, potrivit NewsIn.

Cotatia titlurilor bancare a fost cea mai grav afectata, actiunile Standard Chartered Bank pierzand 14,7%, iar cele ale bancii elvetiene UBS - 12%. Companiile din sectorul materiilor prime au suferit de asemenea corectii, ca urmare a ieftinirii petrolului cu 8% si a aluminiului cu 2,8%, in contextul ingrijorarii pentru situatia economica mondiala.

"Perspectiva pe termen scurt arata o perioada foarte dificila, date fiind estimarile privind incetinirea cresterii economice, reducerea profiturilor si deteriorarea pietei muncii", a spus strategul Henk Potts, de la divizia de brokeraj a grupului financiar Barclays.

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a aratat ca, in 2009, cresterea economica mondiala se va tempera la 1%, de la 2,5% anul acesta, ca urmare a efectelor crizei financiare, insa economia mondiala ar putea chiar sa se comprime, daca pachetele de stimulente se dovedesc a fi prea mici si alocate prea tarziu.

Titlurile companiilor din sectorul minier s-au depreciat, ca urmare a ieftinirii petrolului. Astfel, actiunile BHP Billiton, Anglo American, Vedanta Resources, Lonmin, Kazakhmys, Xstrata, Antofagasta si Rio Tinto au inregistrat deprecieri cuprinse intre 7% si 18%.

Actiunile companiilor energetice s-au ieftinit la randul lor. Astfel, titlurile BP, Royal Dutch Shell, ca si ale BG Group si Tullow Oil au avut ieftiniri cuprinse intre 5,8% si 8,6%.

Pe marile piete europene, indicele Footsie-100 al bursei din Londra a inchis sedinta in scadere cu 5,19%, la 4.065,49 puncte, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale pietei germane de capital de la Frankfurt a pierdut 5,88% la 4.394,79 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei pariziene a coborat cu 5,60%, la 3.079,98 puncte, potrivit AFP.



Citeste si