31 Martie 2008

Primul trimestru din 2008, cel mai slab pentru pietele europene de capital din 2005

Pietele europene de capital s-au confruntat cu cel mai slab trimestru din anul 2005, reiese dintr-un raport publicat vineri de agentia Thomson Financial, citat de Reuters.

Valoarea ofertelor publice initiale (IPO) si a obligatiunilor convertibile emise in Europa s-a ridicat la doar 21 miliarde dolari in primul trimestru din 2008, in scadere cu 65% fata de aceeasi perioada din 2006.
Insa bancherii se asteapta ca activitatea sa se reia in vara, dupa stabilizarea pietelor financiare ce au fost confruntate cu o iarna dificila.

"Este evident ca exista destula lichiditate pe piete. Imediat pe pietele se vor stabiliza, vom vedem din nou cresterea activitatii de listare la bursa. Credem ca acest lucru se va intampla nu mai tarziu de al treilea trimestru", a declarat Thomas Gottstein, sef al diviziei de piete de capital de la Credit Suisse.
Banca elvetiana de investitii conduce in clasamentul european Thomson al consilierilor de IPO-uri, prin oferta publica initiala a companiei britanice Cascal NV, ce a strans 144 milioane dolari.

IPO-urile in Europa s-au ridicat la doar 800 milioane dolari in primul trimestru din 2008, reprezentand 5,8% din volumul inregistrat in aceeasi perioada din 2007.

Valoarea emisiunilor de obligatiuni convertibile a scazut cu 74%, la 3,1 miliarde dolari.
Multe emisiuni au fost anulate in aceasta perioada pentru ca volatilitatea pietelor bursiere nu oferit conditii optime pentru acest tip de operatiuni.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor titluri europene, a scazut cu 16,5% de la inceputul anului, pietele fiind confruntate cu cea mai grava criza bancara din ultimele decenii.

Gottstein a declarat ca oferta publica initiala record a Visa, a carei valoare s-a ridicat la 19,5 miliarde dolari, si majorarea de capital printr-o emisiune de actiuni in valoare de 5,5 miliarde dolari a bancii Societe Generale, au intarit increderea pe piete.

Datorita ofertei Visa, Bursa din New York conduce detasat in clasamentul global al IPO-urilor.
Bursa din Hong Kong a ocupat locul doi in clasament, prin oferta publica initiala, de 5,5 miliarde dolari, a grupului China Railway Construction, conform datelor Thomson.

"Dupa stabilizarea pietei, vom observa un val de oferte publice initiale, pentru ca multe au fost amanate din cauza conditiilor de pe piata. Va exista o concurenta acerba intre oferte. Numai cele de o calitate ridicate, de o amploare si cu o lichiditate mare vor reusi", a incheiat Gottstein.



Citeste si