1 Iulie 2024

Bursa de la București l-a lansat pe ”Q”, un chatbot ce are în spate tehnologie AI



Bursa de Valori București (BVB) lansează prima versiune a chatbot-ului Q, soluție digitală bazată pe Inteligență Artificială, pentru a răspunde întrebărilor celor care vor să afle mai multe despre piața de capital și investițiile la bursă. Acest proiect își propune să devină, într-un orizont de timp de aproximativ un an, o resursă importantă și cuprinzătoare cu informații cât mai relevante despre investițiile la bursă.

Asistentul virtual Q poate fi accesat de pe site-ul bursei, www.bvb.ro, este disponibil doar în limba română și este capabil în acest moment să răspundă la o serie de întrebări des întâlnite: modalitatea de deschidere a unui cont de tranzacționare, lista intermediarilor, informații de bază despre companiile listate și noțiuni de bază despre bursă. Chatbot-ul este în prezent în stadiul de învățare progresivă, astfel încât utilizatorii sunt încurajați să îi adreseze cât mai multe întrebări, pentru ca acesta să înțeleagă nevoile pe care le au la nivel informațional. Fiind în proces de învățare, este posibil ca asistentul Q să nu ofere răspunsuri în totalitate precise. Ulterior, răspunsurile oferite de chatbot vor fi verificate de o echipă dedicată pentru acuratețe și pentru îmbunătățirea procesului de învățare.

„Continuăm eforturile digitale pentru a răspunde nevoilor comunității de investitori locali într-o lume în care accesul rapid la informații este absolut esențial. Ne dorim ca prin această primă versiune a soluției digitale Q să facem noțiunile despre investiții și piață de capital mai accesibile și mai ușor de înțeles. Lansarea lui Q este un nou demers dedicat celor preocupați de educația financiară care își doresc să învețe mai multe despre alternativele de gestionare a economiilor. Prin intermediul acestui asistent virtual, BVB reconfigurează modul în care utilizatorii interacționează cu informațiile financiare, deschizând drumul către eficiență sporită, automatizare și creștere în cadrul proceselor interne. Mai mult, suntem încântați că am implementat acest proiect cu sprijinul tehnologic oferit de DRUID, un start-up românesc care a participat în BVB Arena, programul nostru fanion dedicat antreprenorilor”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Asistentul virtual Q este dezvoltat împreună cu DRUID - platformă end-to-end pentru construirea de aplicații conversaționale de afaceri bazate pe inteligență artificială. Colaborarea dintre Bursa de Valori București și DRUID reprezintă o nouă etapă în procesul de digitalizare a interacțiunii cu investitorii, demarată deja la nivelul pieței locale de capital. Q reprezintă o sinteză ingenioasă între tehnologia NLP a DRUID și abilitățile de înțelegere a limbajului oferite de integrarea cu ChatGPT prin Microsoft Azure.

„Mă bucur să observ că tehnologia DRUID sprijină BVB în demersul către digitalizare, aducând beneficii semnificative. Ne-am propus ca soluțiile noastre să eficientizeze activitatea angajaților, focalizându-se pe aspectele esențiale și să le asigurăm investitorilor BVB un acces mai ușor la informațiile relevante într-un mediu financiar complex. Consider că am reușit să atingem acest obiectiv prin intermediul asistentului virtual Q, asigurând astfel o interacțiune mai fluentă și eficientă”, a declarat Liviu Dragan, CEO DRUID.

Startup-ul românesc DRUID este unul dintre finaliștii ediției din anul 2021 a programului BVB Arena, proiect dezvoltat de Bursa de Valori București pentru a pune în valoare companiile românești de succes.



Citeste si