Investitorii care au cumpărat acțiuni în IPO-ul Electrica (EL) din 2014 au beneficiat de un câștig agregat de peste 90%, din care 53,8% din dividende și 36,4% din aprecierea acțiunilor, ceea ce înseamnă o rată de creștere compusă de 6,64% anual, în conditiile în care inflația medie anuală din această perioadă a fost de 3,96%.

Dividendele cumulate din această perioadă depășesc 2 miliarde de lei, oferind un randament stabil pentru investitori, chiar și în contextul fluctuațiilor pieței, cu excepția ultimilor 2 ani.

Pe data de 4 iulie 2014, Electrica a făcut istorie prin lansarea celei mai mari oferte publice primare inițiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori București (BVB), atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă și singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acțiuni, consolidând poziția companiei ca lider în sectorul energetic.

„Este o mare onoare să celebrăm 10 ani de la listarea pe Bursa de Valori București și London Stock Exchange, un moment care credem că evidențiază angajamentul nostru constant față de transparență, excelență și sustenabilitate. Acest deceniu de realizări nu ar fi fost posibil fără încrederea și sprijinul acționarilor noștri, al partenerilor strategici, al clienților și, mai ales, al echipei care muncește cu pasiune pentru a transforma viziunea noastră în realitate. Privim cu încredere și entuziasm către viitor, continuând să investim în tehnologii inovatoare și să ne perfecționăm serviciile, pentru a rămâne un pilon de bază și un model de excelență al sectorului energetic din România”, a declarat Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creștere semnificativă, dublând numărul acționarilor de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II și Pilonul III dețin împreună peste 24% din totalul acțiunilor, fiind al doilea cel mai mare acționar după statul român. Până în prezent, tranzacțiile acțiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacții post IPO), reprezentând astfel 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Electrica a contribuit la promovarea României la statutul de Piață Emergentă. Acțiunile Electrica fac parte din indicii principali ai BVB și sunt incluse în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră și FTSE Russell pentru Piețe Emergente.

„Listarea Electrica a reprezentat un moment de referință pentru Bursa de Valori București și pentru piața de capital locală, atât prin mărimea ofertei publice de la acea dată, cât și prin evoluția companiei la bursă din ultimul deceniu. Prin listarea principalelor companiilor energetice românești, autoritățile au pus bazele dezvoltării sectorului energetic local pe baza unor principii esențiale ale pieței de capital: încredere, transparență, aplicarea principiilor de guvernanță corporativă. Piața de capital locală s-a transformat major în ultimii 10 ani, iar Electrica a făcut parte din această transformare”, a declarat Adrian Tănase, director general BVB.

Electrica are o valoarea de piață actuală de peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creștere de aproape 146% în ultimii doi ani - de la minimul istoric de 6,10 lei atins în septembrie 2022, la maximul istoric de 15 lei atins în iunie 2024.

Din perspectiva financiară, în cei 10 ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea și extinderea infrastructurii energetice. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor minoritare în filialele de distribuție și furnizare și peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectându-și astfel obligațiile asumate prin IPO. În plus, Electrica a atras finanțări nerambursabile în valoare de un sfert de miliard de euro prin Fondul de Modernizare, cel mai mare volum de finanțări din domeniu.

În prezent, Electrica este cel mai mare angajator din domeniul energiei din România, cu aproape 8.000 de angajați. Această poziție reflectă eforturile continue ale companiei de a transforma și optimiza activitățile în toate segmentele sale. Pe lângă dezvoltarea profesională, Electrica pune un accent deosebit pe bunăstarea angajaților săi, oferind pachete de beneficii competitive și inițiative de echilibru între viața profesională și cea personală. Prin crearea unui mediu de lucru incluziv și colaborativ, Electrica încurajează inovația și creativitatea, permițând angajaților să se implice activ în proiecte care contribuie la sustenabilitatea și succesul pe termen lung al companiei.

Sursa foto: Electrica

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri