Analiștii Erste Group, principalul acționar al BCR, au dat un preț țintă de 42,3 lei pentru acțiunile Sphera Group (SFG), operatorul francizelor KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, anticipând astfel o continuare a creșterii acțiunilor pe Bursa de Valori București (BVB). Acțiunile Sphera au crescut deja cu 49% anul acesta.

Prețul țintă este cu 10% mai mare decât valoarea la care o acțiune SFG se tranzacționa pe bursă la începutul acestei săptămâni.

”Având în vedere cel mai recent cost al riscului inclus, ne creștem prețul țintă și menținem recomandarea de cumpărare a acțiunii”, spun analiștii Erste.

Aceștia menționează că principalele riscuri pentru companie nu țin de factori interni sau de măsurile adoptate de conducerea Sphera, ci mai degrabă de factori externi precum turbulențele globale sau modificarea comportamentelor de cheltuială ale clienților.

În primul trimestru din acest an, Sphera a înregistrat cel mai bun prim trimestru din istoria sa în termeni de vânzări, EBITDA și profit net. Astfel, vânzările au crescut cu 9% (y/y), la 365,9 mil. lei, EBITDA a urcat cu 69,1%, la 39,8 mil. lei, iar profitul net s-a triplat (+192%), la 21,4 mil. lei.

”Rezultatele din primul trimestru au fost în linie cu tendința recentă de creștere a cifrei de afaceri și a profitabilității. Conducerea companiei și-a continuat eforturile în direcția eficientizării și a consolidării marjelor, iar rezultatele arată o creștere foarte încurajatoare de la an la an. În același timp, marketingul - o parte esențială a succesului companiei - a continuat să fie modern și inovator. Costurile cu forța de muncă sunt în mare parte în afara controlul managementului, însă considerăm că este mai important gradul de retenție a personalului, care vine inevitabil ca un cost suplimentar, dar cu beneficii suplimentare”, spun analiștii Erste.

Când vorbesc despre salarii și faptul că acestea sunt în mare parte în afara controlului managementului, ei fac referire la recentele creșteri ale salariului minim din România. Mai exact, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim de la 1 iulie 2024, de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei lunar. Măsura a avut loc după ce salariu minim a fost majorat și în octombrie anul trecut, de la 3.000 de lei, la 3.300 de lei. Aproximativ 760.000 de persoane beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat.

”În consecință, poziția noastră pozitivă față de Sphera rămâne neschimbată. Principiile de bază rămân valabile: o combinație putere a brandului global, o piață internă în creștere, un bun management al marketingului și menținerea controlului asupra costurilor”, adaugă analiștii Erste Group.

De asemenea, distribuirea dividendelor, inclusiv a dividendului extraordinar așteptat în a doua jumătate a anului, reprezintă un alt plus pentru companie, în viziunea analiștilor. Aceștia consideră că Sphera are un bilanț suficient de solid pentru a suporta un grad sporit de îndatorare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri