Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un nou apel de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor”, dedicat companiilor românești cu capital majoritar privat, care vor să se finanțeze prin piața de capital și să se listeze la Bursa de Valori București (BVB). Companiile pot depune cereri de finanțare până în 2025, din 7 iunie 2024 până în 31 mai 2025, și pot obține finanțări care variază de la 70.000 euro până la 300.000 euro maximum, în funcție de piața BVB pe care se listează.

Valoarea totală a sprijinul financiar disponibil pentru întreprinderile interesate de atragerea de capital printr-o ofertă publică sau plasament privat și de listarea la bursă se ridică la 38,2 milioane euro.

Cererile de finanțare se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro și sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat.

„De la începutul anului am avut la Bursa de Valori București trei listări de companii care au atras de la investitorii din piață, prin oferta publică și plasamentul privat derulate, peste 140 de milioane de euro. Investitorii de la bursă, atât cei instituționali cât și cei de retail, și-au arătat deja disponibilitatea și interesul de a finanța companiile care doresc să se listeze la bursă sau care emit alte tipuri de instrumente financiare pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării businessului. Apelul de proiecte lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vine într-un moment de dezghețare a pieței listărilor și sperăm ca sprijinul nerambursabil acordat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență să ajungă la cât mai multe companii”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” se adresează companiilor românești cu capital majoritar privat și este de tip necompetitiv, cu depunere continuă, până în 31 mai 2025. Solicitările de finanțare sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”. În cadrul apelului pot fi finanțate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar și consultanță financiar-contabilă, costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum și achiziția de servicii de consultanță pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG.

De asemenea, companiile își pot acoperi costurile indirecte asociate prezenței pe piața de capital, respectiv formarea profesională necesară managementului și angajaților pe următoarele teme: guvernanță corporativă, reglementări de transparență bursieră și reglementări privind abuzul de piață, implementarea standardelor de raportare ESG, relația cu investitorii.

Valoarea finanțării alocate reprezintă un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la acțiunile nou emise în urma unei oferte publice inițiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat. Diferenţa dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului şi ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului sau cofinanțarea cheltuielilor eligibile.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul de stat și a fost făcut public astăzi de MIPE. Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane euro, din care 34,77 milioane euro finanțați din Mecanismul de redresare și reziliență și 3,5 milioane euro din bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile. Este al doilea apel de proiecte care sprijină atragerea de capital prin mecanismele pieței de capital și listarea la bursă a întreprinderilor românești lansat de MIPE, în cadrul PNRR. Primul asemenea proiect a fost derulat în martie-aprilie 2023.

Cererile de finanțare, împreună cu setul de documente detaliate în ghidul de proiect, se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro. Mai multe informații cu privire la procesul de acordare a fondurilor europene, condiții, companii eligibile și alte detalii, sunt disponibile la acest LINK.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri