În timp ce investitorii erau atenți la performanța financiară a UiPath în primul trimestru fiscal, vestea demisiei lui Rob Enslin, după numai 4 luni în care a fost CEO, a fost o surpriză mare și neplăcută, iar acțiunile au intrat în cădere liberă imediat după anunț.

UiPath a declarat că fondatorul Daniel Dines preia din nou frâiele companiei începând cu 1 iunie, pentru a o conduce spre "o creștere durabilă, menținând în același timp profitabilitatea". De asemenea, Dines a promis să reorienteze compania către clienții și partenerii săi și să îmbunătățească execuția. Dines a menționat că Ensling a demisionat din motive personale, dar va rămâne consilier al companiei. Vestea a fost prost primită de investitori, acțiunile scăzând cu peste 30%, până la 12,69 dolari pe acțiune în orele de după închiderea pieței, ceea ce arată o lipsă de încredere că revenirea lui Dines la conducere va fi benefică pentru UiPath.

Reacția pieței după aflarea veștii este grăitoare în legătură cu ceea ce simt investitorii despre această schimbare de conducere după numai patru luni.

Bogdan Maioreanu, analist eToro

”Dines are câteva sarcini importante în fața sa, poate cea mai mare dintre ele fiind aceea de a recâștiga încrederea investitorilor. O altă provocare este să mențină ritmul de creștere și profitabilitatea. UiPath estimează că va încheia anul cu venituri de puțin peste 1,4 miliarde de dolari, ceea ce este mai puțin decât consensul inițial de 1,56 miliarde de dolari, și un profit operațional de 145 de milioane de dolari”, subliniază Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Compania este una de care investitorii români sunt interesați. UiPath este a patra cel mai deținută acțiune de către investitorii români pe platforma socială de tranzacționare și investiții eToro, după Tesla, Nio și Apple. Nvidia se află pe locul al șaselea în acest clasament.

Când UiPath a înregistrat primul profit trimestrul trecut, lucrurile păreau să meargă în direcția bună. Investitorii au reacționat pozitiv atunci la demisia lui Dines din funcția de co-CEO și la numirea lui Rob Enslin ca unic CEO. Dines s-a ocupat de atunci de inovație, un domeniu în care excelează și în care a arătat rezultate impresionante în crearea gamei de servicii a UiPath. În calitate de CEO, el a dus UiPath de la un mic apartament din București pâna la a fi singurul "unicorn" românesc (startup evaluat la peste 1 miliard de dolari) listat pe Wall Street. Dar a reușit, de asemenea, să conducă compania de la un maxim de aproape 90 de dolari pe acțiune după listare la un minim de puțin peste 10 dolari.

UiPath a avut un parcurs perfect în ultimii 2 ani de depășire a estimărilor profitului pe acțiune (EPS) și a veniturilor în 100% din cazuri. Parcursul său a rămas neschimbat și în acest trimestru. Compania a înregistrat venituri de 335 de milioane de dolari, o creștere de 15% de la an la an, care a depășit estimările cu aproape 2 milioane de dolari. EPS a fost de 0,13 dolari, depășind așteptările cu un cent.

”Din păcate, drumul care urmează este complicat pentru UiPath. Compania este în continuare lider de piață în domeniul RPA (automatizarea proceselor prin roboți) și lucrează pentru a include IA generativă și LLM (modele mari de limbaj) în suitele sale de produse. Cele mai recente integrări de IA ale sale sunt Copilot pentru Microsoft 365 și Google Cloud. Dar Microsoft și Google sunt, de asemenea, concurenți pentru UiPath. Domeniul devine din ce în ce mai aglomerat, dar marjele sunt încă foarte bune. UiPath a înregistrat o marjă brută de 83% în acest trimestru”, concluzionează Bogdan Maioreanu.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Eóin Noonan

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri