Fondurile de pensii vor fi forțate să investească în afara României, dacă statul nu continuă să aducă noi companii pe bursă, în care acestea să plaseze contribuțiile de sute de milioane de lei pe care românii le fac lună de lună, consideră Marius Dan (foto), director general-adjunct Franklin Templeton Investments Bucharest, compania care administrează Fondul Proprietatea.

”Viitorul bursei locale este strălucit, dar cred că e nevoie ca Guvernul să aducă noi companii în piață, noi acțiuni, deoarece în caz contrar fondurile de pensii vor fi forțate să investească în afara țării. De ce acești bani să nu fie investiți în România? De ce să fie investiți în companii din afara țării?”, a declarat Marius Dan.

Peste 8 milioane de persoane contribuie la fondurile de pensii private obligatorii (Pilon II) din România. Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii administrează în prezent sume de peste 135 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro). Majoritatea banilor (circa 66%) sunt investiți în titluri de stat, iar pe locul al doilea se află acțiunile companiilor listate pe bursă (circa 23%).

Problema fondurilor de pensii este că sumele pe care le au pentru investiții sunt prea mari în comparație cu numărul acțiunile marilor companii care sunt disponibile pentru a fi cumpărate pe Bursa de Valori București. În aceste condiții, fondurile pot fi nevoite să cumpere acțiuni ale unor companii străine, pentru a menține constantă ponderea investițiilor pe piața de capital.

În graficele de mai sus a fost luat ca exemplul fondul de pensii private obligatorii NN (Pilon II), cel mai mare fond de pensii din România, la care contribuie peste 2,1 milioane dintre angajații din țară și care administrează o avere totală de 43 miliarde lei (8,6 miliarde euro). Din acest total, fondul are în prezent 1,8 mld. lei investiți în acțiuni străine sau în alte fonduri de investiții din afara României.

Contribuția din salariul brut virată la Pilonul II a fost recent majorată de la 3,75% la 4,75%, ceea ce înseamnă mai mulți bani pe care fondurile de pensii private trebuie să îi investească pentru a genera câștguri pentru participanși. În prezent, volumul lunar de contribuții virate în Pilonul II este cu 50% mai mare decât în urmă cu un an și dublu față de valoarea din urmă cu 4 ani.

Valoarea contului mediu la nivelul întregului sistem este de cca. 17.000 RON, însă valoarea contului pentru participanții care au stagiu complet de cotizare este de circa 3 ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 euro de participant.

Statul a ratat momentul bun după listarea de succes a Hidroelectrica

Listarea pe Bursa de Valori București a Hidroelectrica a reprezentat cel mai mare IPO european în 2023 și a atras un interes masiv din partea investitorilor străini pentru România. În ciuda acestul fapt, statul român nu a profitat de momentul bun și nu și-a mai dat acordul pentru alte IPO-uri ale unor companii de stat, mai ales în condițiile apropierii anului electoral 2024.

”Lecțiile învățate din listarea Hidroelectrica, realizata acum aproape un an, arată clar că există beneficii semnificative pentru toate părțile interesate implicate. Suntem dornici să colaborăm și să fim parteneri ai acționarilor majoritari din diferitele companii de stat din portofoliul Fondului Proprietatea în vederea pregătirii și executării de listări ulterioare”, a declarat Johan Meyer, managerul Fondul Proprietatea și directorul general Franklin Templeton Investments Bucharest.

”Hidroelectrica s-a listat anul trecut pe Bursa de Valori București și a generat un interes uriaș pentru România și piața de capital locală. Guvernul trebuia să profite de acest moment bun și să aducă noi companii de stat pe bursă. Ar fi fost exemple care puteau cimenta statutul nostru de jucător major în regiune”, spune Marius Dan.

Fondul Proprietata vrea să listeze pe bursă pachetele de acțiuni pe care le deține la companii precum Salrom, Aeroporturi București sau Portul Constanța. De altfel, Fondul Proprietatea și-a programat în bugetul pe 2024 listarea Salrom, însă fără ”binecuvântarea” Guvernului este greu de crezut că un IPO va avea loc anul acesta.

O rază de speranță în vederea unor noi listări de companii de stat a apărut la începutul acestei luni, când secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, a declarat că statul va anunța până în septembrie trei companii care să fie listate la bursă, conform cerinţei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El a recunoscut însă că există o reticență în Guvern cu privire la listarea la bursă a companiilor de stat, menționând că ”unii ar vrea, alţii nu prea ar vrea”.

Reprezentanții Fondul Proprietatea spun că sunt gata să demareze procesul de listare la companii precum Salrom, Aeroporturi București sau Portul Constanța, dar dau de înțeles că șansele unui IPO în 2024 sunt practic nule.

”Având în vedere complexitatea pregătirii unei companii pentru o listă de succes, atat în ceea ce privește compania țintă în sine, cat și cooperarea cu băncile de investiții și alți consultanti, de obicei termenul ar fi de cel puțin 12 luni sau chiar mai mult. Alinierea intereselor și obiectivelor între companie și acționarii săi este un factor critic pentru a face progrese către o eventuală listare”, afirmă Johan Meyer.

Tot el adaugă faptul că înainte de IPO mai există probleme de rezolvat la companiile de stat menționate, în special dacă Guvernul vrea să atragă cel mai bun preț de la investitori în momentul listării.

”Considerăm că toate cele trei companii sunt candidate viabile pentru a fi listate la Bursa de Valori București, deși există probleme care trebuie abordate în cadrul companiilor pentru a crește atractivitatea pentru potențialii investitori, exemple care includ legea care restricționează plata dividendelor în cazul Portului Constanța și găsirea unei soluții permanente la majorarea capitalului social la Aeroporturile București, unde instanța de apel s-a pronuntat recent în favoarea Fondului Proprietatea”, a concluzionat Johan Meyer.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri