29 Mai 2024

Romgaz emite obligațiuni de 500 mil. euro, în iulie, pentru finanțarea Neptun Deep



Romgaz (SNG) va emite obligațiuni în valoare de 500 mil. euro în luna iulie și le va scoate la vânzare pe piețele externe. Aceast este prima tranșă de bani pe care producătorul de gaze vrea să o atragă de la investitori pentru a finanța Neptun Deep, proiect de exploatare de gaze din Marea Neagră care va fi dezvoltat în parteneriat cu OMV Petrom (SNP).

”Prima tranșă de 500 mil. euro va fi lansată la jumătatea lunii iulie. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea OPEX Romgaz și CAPEX Neptun Deep. Va urma o perioadă investițională mare, de trei ani, și din acest motiv vrem să avem libertatea de a accesa piața de capital”, a declarat Răzvan Popescu, CEO Romgaz.

Potrivit acestuia, compania vrea să atragă în total 1,5 miliarde euro de la investitori în două sau trei tranșe.

”Prima emisiune va fi internațională, urmată de o listare duală pe Bursa de Valori București. Ne dorim să ieșim pe piețele internaționale deoarece vorbim de o emisiune de obligațiuni de o mărime considerabilă, dar și datorită interesului pe care investitorii internaționali și l-au exprimat. Vom analiza și vom vedea dacă următoarele emisiuni de obligațiuni vor fi realizate doar pe Bura de la București”, a mai adăugat Răzvan Popescu.

Romgaz și OMV Petrom controlează fiecare 50% din Neptun Deep, cea mai mare concesiune offshore de gaze naturale de gaze din Marea Neagră. Romgaz va investi în Neptun Deep prin intermediul subsidiarei Romgaz Black Sea Ltd, căreia îi va acorda finanțări. De altfel, 70% din investițiile Romgaz programate pentru acest an sunt reprezentate de finanțări către subsidiară.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat recent că Neptun Deep va face din România producătorul numărul 1 de gaze din Europa.

Proiectul a fost criticat de organizația de mediu Greenpeace, care a solicitat oprirea imediată a exploatării zăcământului de gaze din Marea Neagră, deoarece acesta ameninţă biodiversitatea marină şi alimentează criza climatică.



Citeste si