1 Noiembrie 2021

Val de noi companii pe BVB, dar nu toate au îndeplinit visele de îmbogățire ale investitorilor



Un total de 19 companii s-au listat anul acesta în piața principală a Bursei de Valori București (BVB) sau pe AeRO, piața destinată companiilor antreprenoriale medii și mici. Valul de noi companii a făcut din 2021 cel mai bun an din istorie pentru BVB la capitolul listări, iar investitorii s-au îngrămădit de fiecare dată să cumpere acțiunile puse la bătaie de acestea. Totuși, până în momentul de față, doar o treime din ele au adus câștiguri românilor care le-au cumpărat acțiunile.

Dacă în anii anteriori BVB și casele de brokeraj locale se chinuiau să convingă firmele românești să se listeze pe bursă, 2021 a marcat un adevărat boom la acest capitol, anunțurile privind noile companii care vin pe bursă, cu oferte de acțiuni sau obligațiuni, fiind la ordinea zilei în ultimele luni.

Două companii s-au listat anul acesta în piața principală a BVB (Transport Trade Services și One Unites Properties) și alte 17 s-au listat pe AeRO, majoritatea prin intermediul unor plasamente private de acțiuni.

Plasamentele private presupun oferirea acțiunilor scoase la vânzare de firme unui grup restrâns de investitori privați (în general de ordinul zecilor sau doar câteva sute) ai firmelor de brokeraj. Pentru a fi ”primiți” în ofertă, aceștia trebuie să pună pe masă sume ce pleacă de la câteva mii de euro și pot ajunge la minim câteva zeci de mii de euro.

După finalizarea plasamentelor private, acțiunile intră la tranzacționare pe BVB, acolo unde oricine le poate cumpăra sau vinde, fără nicio restricție.

Luând în calcul prețul înregistrat în prima zi de la debutul pe bursă al fiecărei companii listată anul acesta pe Bursa de Valori București, doar 7 au înregistrat creșteri, celelalte 12 aducând pierderi invesitorilor care au cumpărat în primele zile.

Compania Evoluție 2021 (%)
Safetech Innovations +187.9
MAMBricolaj +27.0
Simtel Team +19.7
Agroserv Mariuta +17.7
Appraisal & Valuation +13.1
Connections Consult +5.9
Transport Trade Services +5.1
One United Properties -0.2
Visual Fan -3.0
Agroland Agribusiness -11.3
Bonas Import Export -11.6
Adiss -13.4
Agroland Business System -18.3
Arctic Stream -27.5
Vifrana -30.6
Star Residence Invest -44.1
Firebyte Games -52.1
Raiko Transilvania -57.2
Air Claim -67.3

Astfel, compania românească de securitate cibernetică Safetech Innovations s-a dovedit a fi de departe cea mai bună alegere pe care investitorii o puteau face, valoarea acțiunilor aproape triplându-se în cele două luni de la momentul listării pe bursă. Creșterea de 187% a Safetech a fost susținută de rezultate financiare solide, în primul semestru compania înregistrând atât venituri totale cât și un profit net mai mare decât în tot anul 2019. Safetech Innovations a închis S1 2021 cu un profit net de 1,2 mil lei (+147% y/y) și afaceri de 9,2 mil. lei (+39,6% y/y).

Urmăritoarele Safetech în topul creșterilor de anul acesta se află la mare distanță. Mai exact, acțiunile MAM Bricolaj, aflate pe locul al doilea în top, au urcat cu 27%, în vreme ce Simtel Team, firmă ce montează centrale fotovoltaice pentru companii precum Altex sau Dedeman, a crescut cu 19,7%.

Evoluții pozitive notabile au mai avut și Agroserv Măriuța (proprietarul brandului Lăptăria cu Caimac) și evaluatorul Appraisal & Valuation, cu aprecieri ale acțiunilor de 17,7%, respectiv 13,1%.

Lista companiilor proaspăt listate la bursă anul acesta și care au adus pierderi investitorilor este mai lungă, iar procentele sunt semnificativ mai mari, per ansamblu, în comparație cu cele din topul creșterilor.

Astfel, cea mai slabă evoluție de la momentul listării și până în prezent au avut-o acțiunile Air Claim, firmă care facilitează obţinerea de despăgubiri pentru pasagerii transportului aerian. În vară, atunci când s-a listat pe bursă, Air Claim era evaluată la 55 mil. lei, însă astăzi aceasta mai valorează doar 17,8 mil lei, după o scădere uriașă de 67% în doar trei luni de zile. De notat că încă din prima zi a listării George Tunescu, unul dintre acționarii importanți ai companiei, a vândut un pachet semnificativ de acțiuni, un semnal nu tocmai pozitiv pentru o companie nou listată.

Firebyte Games și Raiko Transilvania sunt alte două companii ale căror acțiuni s-au devalorizat cu peste 50% anul acesta pe bursă.

Per ansamblu, evoluțiile mai degrabă negative ale companiilor nou listate arată din nou că indiferent de entuziasmul din primele zile de la listarea pe bursă, nu orice firmă nou listată reprezintă un pariu câștigător pentru investitori, care trebuie să își facă atent temele înainte de a decide dacă va cumpăra sau nu acțiunile unei firme, în special atunci când vorbim de companii antreprenoriale care nu au un istoric foarte îndelungat.



Citeste si